Heemkring lanceert jaarboek en kwartetspel

Kwartetten met Affligems erfgoed

Kwartetten met Affligems erfgoed

Heemkring Belledaal pakt uit met een kwartetspel en een jaarboek over de abdij van Affligem. Foto: rds

Affligem -

De Affligemse heemkring Belledaal herstelt zich langzaam van de opdoffer door de brandschade aan haar lokalen in oktober. Met enkele maanden vertraging heeft de vereniging haar jaarboek voorgesteld, samen met een kwartetspel over het Affligemse erfgoed.

Belledaal moet het sinds negen maand zonder toegankelijk lokaal stellen, nadat de brand in de schrijnwerkerij van de Affligemse abdij grote roet- en rookschade veroorzaakte in de twee archieflokalen. Het blijft intussen behelpen. Wellicht eind dit jaar kan de heemkring haar intrek nemen in de kelderlokalen van het nieuwe gemeentehuis, dat zijn afwerking nadert.

De leden Belledaal blijven gelukkig niet in de kou staan. Zopas werd het 27ste jaarboek voorgesteld. Dat staat met 320 pagina's en massa's unieke foto's in het teken van 950 jaar abdij en kreeg als titel Affligem in de kering. Het accent ligt op de recente geschiedenis van de abdij, na de opheffing door de Fransen in 1796, en op de huidige rol van de abdij op religieus en cultureel gebied. Het jaarboek bevat bijdragen van gewezen abt Jan Goetghebeur, Ben Vermoesen, dom Wilfried Verleyen en Frank Teirlinck en sluit af met een woordje van gewezen abt Benedikt Verschelden. Het boek kost 25 euro voor niet-leden, exclusief verzendingskosten, en is te koop via de heemkring.

Een andere nieuwigheid waarmee de vereniging uitpakt, is het kwartetspel Affligem. ‘Het idee daarvoor was al twee jaar aan het rijpen maar het was lang zoeken naar sponsors voor dit heemkundig project', zegt Mia Kerstens. Uiteindelijk kwam er financiële steun van Cera, de brouwerij Affligem, het gemeentebestuur en Heemkunde Vlaams-Brabant.

Het spel bevat 36 kaarten met erfgoed en toeristische bezienswaardigheden uit de drie deelgemeenten. Het kan op de klassieke manier worden gespeeld ofwel met een extra moeilijkheidsgraad door eerst een bijkomende vraag te beantwoorden.

De foto's zijn van Michel Verdoodt, de huisfotograaf van de gemeente, die ruim een jaar op stap ging om de juiste foto's te nemen. Het spel kost 6euro.

Aansluitend op het kwartetspel gaat Natuurpunt later dit jaar een wandelroute uitstippelen langs trage wegen, met de bedoeling zoveel mogelijk monumenten met elkaar te verbinden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio