Unesco Werelderfgoed verkeert in slechte staat

Wegen worden opgeknapt in Sint-Alexiusbegijnhof

Wegen worden opgeknapt in Sint-Alexiusbegijnhof

De wegen in het begijnhof zijn dringend aan herstel toe. Foto: jdl

Dendermonde -

Er komt riolering in het begijnhof van Dendermonde en de wegen worden gerestaureerd. Hoognodige ingrepen, die samen op 853.804 euro begroot worden.

Het Sint-Alexiusbegijnhof in de Brusselsestraat in Dendermonde ligt al een paar jaar te verkommeren, ook al is het Unesco Werelderfgoed. De meeste huisjes zijn verhuurd, maar het geheel biedt niet meteen de aanblik die je van een stuk geschiedenis als dit zou verwachten. Er loopt nu wel een hele zomer lang een openluchttentoonstelling ‘Begijnhofbeelden', met werk van een aantal beeldhouwers uit de regio, maar dat wist de algemene indruk niet uit. Kasseien

Het zijn vooral de wegen die in slechte staat zijn. De lange toegangsweg tussen de Brusselsestraat en het begijnhof is aangelegd in kasseien en moet dringend heraangelegd worden. Nu is er bij regenweer nauwelijks doorkomen aan. De wegen in het begijnhof zelf schreeuwen al lang om herstel. Maar goed, het gaat nu allemaal gebeuren en het begijnhof krijgt de glans van vroeger snel weer. Het dossier moet wel eerst nog voorgelegd worden aan de provinciale afdeling van het agentschap Onroerend Erfgoed. Gaat dat agentschap akkoord, dan moet een restauratiepremie aangevraagd worden, waarna de opdracht bij openbare aanbesteding kan uitgeschreven worden.

Begijnhoffeesten

De administratieve rompslomp, die al lang bezig is, duurt dus nog wel eventjes voort. De start van de werken is nog niet in zicht. En of er ooit nog Begijnhoffeesten komen, zoals nogal wat Dendermondenaars willen, is helemaal de vraag.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio