'IMF wil Grieken niet meer steunen'

'IMF wil Grieken niet meer steunen'

Foto: afp

Het geduld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met Griekenland is op en het fonds wil geen bijkomende hulp meer verstrekken. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Het blad baseert zich op hooggeplaatste bronnen bij de Europese Unie.

 

Der Spiegel bericht dat de Europese leiders in Brussel zijn ingelicht over het voornemen van het IMF. Als het bericht klopt, dreigt Griekenland in september zijn financiële verplichtingen niet meer te kunnen voldoen, aldus Der Spiegel. Want vele Europese landen zijn evenmin bereid met extra geld over de brug te komen. Nederland en Finland hebben hun steun zelfs expliciet gekoppeld aan die van het IMF.

Het bericht komt vlak voor de volgende inspectie van de Griekse financiën door de 'trojka': de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF. De trojka zou op 26 juli een bezoek aan het land brengen. Ze zou groen licht moeten geven voor de uitbetaling van de volgende tranche van de eerder afgesproken steun.

Meer tijd

De uitbetaling is gepland voor september, maar dat is voor het land waarschijnlijk te laat, omdat het achterloopt met de hervormingen. Griekenland wil daarom een overbruggingskrediet krijgen om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Leden van de nieuwe Griekse regering hebben de afgelopen weken al verschillende keren gezegd dat de afgesproken hervormingen en bezuinigingen niet op tijd kunnen worden doorgevoerd. Zij willen meer tijd van Brussel krijgen om de herstructurering door te voeren, onder meer omdat de krimp van de Griekse economie door de bezuinigingen nog groter is dan verwacht. In plaats van 11,5 miljard euro te besparen in 2013 en 2014, willen ze uitstel tot 2015-2016.

Maar de meeste euro-landen voelen er niets voor om de Grieken deze extra tijd te geven. Uitstel zou onder meer betekenen dat het land nog extra steun nodig heeft. Volgens Der Spiegel is deze steun becijferd op 10 à 50 miljard euro. Onder meer de Duitse overheid heeft al laten weten dat het tijdspad van de bezuinigingen net zo goed deel uitmaakt van de afspraken als de inhoud ervan.

Grexit

Intussen lijken in Brussel en in andere Europese hoofdsteden de geesten steeds rijper te worden voor een exit van Griekenland uit de eurozone. Het vertrek zou inmiddels als 'beheersbaar' worden gezien, dat wil zeggen dat het risico op verdere besmetting van andere landen in de hand kan worden gehouden.

Het nieuwe permanente steunfonds voor de euro, het ESM, zou daarbij een cruciale rol moeten spelen. Dat fonds is vanaf september operationeel.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees