Kortrijk legt amokmaker plaatsverbod op

Kortrijk legt amokmaker plaatsverbod op

In de Zwevegemstraat wordt de nultolerantie niet verlengd. Foto: credit

Kortrijk -

De stad Kortrijk heeft voor de eerste keer een persoon een plaatsverbod opgelegd. De amokmaker mag niet meer in de buurt van het Begijnhofpark komen.

Kortrijk voert een nieuwe veiligheidsmaatregel in om de overlast in de binnenstad aan te pakken. Dat maakte burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) en politiekorpschef Stefaan Eeckhout gisteren bekend.

‘Personen die voortdurend overlast veroorzaken in bepaalde straten of op bepaalde plaatsen in Kortrijk willen we laten voelen dat hun gedrag niet wordt getolereerd en leggen we voor een bepaalde periode een locatie- of plaatsverbod op. Als ze zich daar ondanks het verbod toch vertonen, worden ze meteen opgepakt en moeten ze ook een boete betalen.

Op vraag van de politie heeft de stad al het eerste plaatsverbod opgelegd. De betrokken persoon mag tot eind dit jaar het gebied rond het Begijnhofpark niet meer betreden. Het verbod komt er omdat de man mensen bedreigde in het park en het personeel van de dienst Toerisme voortdurend lastig valt. Zo ging hij onlangs nog de conciërge van het museum 1302 te lijf.

Daarnaast krijgen drie amokmakers die in de uitgaansbuurt in Kortrijk al verschillende keren betrokken waren bij vechtpartijen een formele waarschuwing. Als het trio voor overlast blijft zorgen, dan zal de waarschuwing omgezet worden in een plaatsverbod.

Zwevegemstraat

De stad Kortrijk heeft ook beslist om de nultolerantie die negen maanden geleden in en rond de Zwevegemstraat werd ingevoerd niet te verlengen.

‘De nultolerantie heeft zijn effect niet gemist. De situatie is genormaliseerd’, zegt korpschef Eeckhout. ‘Het aantal pv's is serieus gedaald. In maart waren er nog 67 pv's. In april, bij het sluiten van de panden, steeg dat naar 108 en nu zitten we nog aan zeven. In juli hebben we geen illegalen meer opgepakt, terwijl er in april nog 33 waren.’

Tegen eind augustus komen er wel verschillende camera's aan de inrit van de parking in de Zwevegemstraat en bovenop het trappenhuis van de eerste parking op de Veemarkt. Ook de Flex-teams blijven en zullen ingezet worden waar er zich problemen voordoen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio