Beke: 'Index doet weer wat de index moet doen'

Beke: 'Index doet weer wat de index moet doen'

CDV-voorzitter Wouter Beke Foto: BELGA

De politieke discussie rond de index lijkt bekoeld. Door het onder controle houden van de energieprijzen bijvoorbeeld, is de inflatie onder controle. 'De index doet weer wat de index moet doen', zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

De index en het eventueel aanpassen van het systeem was de voorbije weken een heet hangijzer voor de federale regering. Onder meer Open VLD drong daarop aan, de socialistische regeringspartners waren tegen.

De Nationale Bank maakte zelfs een studie over het mechanisme met voorstellen voor een aanpassing.

Maar de discusie lijkt (voorlopig) van tafel, zo bleek vanmorgen op Radio 1 tijdens een debat met de partijvoorzitters Beke (CD&V) en Tobback (SP.A)

Volgens Wouter Beke heeft de regering gewerkt op het onder controle houden van de inflatie, onder meer door het onder controle houden van de energieprijzen. Daardoor, zo zei hij, komt er dit jaar geen indexaanpassing meer van de lonen.

'En daardoor doet de index wat de index moet doen: de reële levensbehoefte volgen.'

Bruno Tobback voegde eraan toe dat de inflatie in ons land nu op het niveau ligt van onze buurlanden. Daardoor lopen onze lonen ook niet meer uit de hand vergeleken met de buurlanden.

Tobback: 'Zo blijft het indexmechanisme behouden en blijven de lonen toch onder controle.'

 Tobback gaf nog aan dat de korf met de producten die de index bepalen sowieso steeds wordt geëvalueerd. 'Maar de energieprijzen uit de indexkorf halen, mag niet. Energie is essentieel voor een huishouden en dus moet de prijs van energie wel onder controle blijven, maar in de indexkorf blijven.'

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees