Spanje doet beurzen pijn

Spanje doet beurzen pijn

Foto: afp

De Europese beurzen openden de week in mineur, als gevolg van nieuwe kopzorgen voor Spanje. Daar hebben nu al twee regio's om hulp aangeklopt bij de Spaanse overheid. Vier andere regio's zouden mogelijk volgen.

De schulden van de regio's veroorzaken heel wat onrust op de markten. De financiële markten aarzelen om de Spaanse regio's geld toe te stoppen omdat ze twijfels hebben of de federale staat erin zal slagen hen tot meer begrotingsdiscipline aan te zetten.

Die onrust leidde er onder meer toe dat de Spaanse tienjaarsrente opnieuw boven de kritische kaap van de 7 procent steeg. Vanmorgen rondde die zelfs even de kaap van 7,5 procent, een onhoudbare situatie.

Griekenland

En ook de situatie in Griekenland blijft zorgen baren. Het land zou er niet in slagen zijn beloofde hervormingen op tijd door te voeren. Later deze week zal daarover duidelijkheid komen, als de trojka een bezoek brengt aan Athene.

Uitstel zou betekenen dat Griekenland bijkomende steun nodig heeft, maar dat lijkt onmogelijk nu het IMF van plan is de geldkraan dicht te draaien.

Aandelen

Dat had zijn weerslag op de aandelenbeurzen, die vandaag unisono naar beneden donderden. Parijs verloor 2,89 procent, Frankfurt 3,08 procent, terwijl Londen 2,04 procent lager ging.

Ook Euronext Brussel ontsnapt niet aan het onzekere klimaat. De Bel20 verloor aan het einde van de dag 2,80 procent tot 2.186,76 punten. Een beetje voorspelbaar stonden de financiële aandelen het meest in het rood met zware verliezen voor KBC (-7,24 procent) en Ageas (-5,22 procent). Maar ook de grondstoffenaandelen Nyrstar (-5,71 procent) en Umicore (-5,22 procent) deelden in de klappen.

Euro

De Europese eenheidsmunt is bij de start van de week onder de grens van 1,21 dollar gezakt. Dat gebeurde voor het eerst sinds twee jaar. Vanmorgen kostte een euro 1,2091 dollar.

De eurocrisis zet de euro zwaar onder druk. In een jaar tijd heeft de Europese munt al meer dan twintig cent verloren ten opzichte van de dollar. Ten opzichte van de Japanse yen staat de euro op de laagste stand sinds elf jaar.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees