Internationale conferentie: 'Strijd tegen AIDS niet teruggschroeven'

Nu er eindelijk schot komt in de strijd tegen het AIDS-virus, mogen beleidsmakers die strijd niet vertragen. Dat vinden wetenschappers, dokters en patiënten die deze week deelnemen aan 's werelds grootste AIDS-conferentie.

Meer dan 20.000 wetenschappers, beleidsmakers en mensen met HIV komen deze week samen in Washington om de vooruitgang in de strijd tegen het virus te bespreken. Ze hopen er de wetenschappelijke vooruitgang om te kunnen zetten in praktische middelen in de strijd tegen AIDS.

'Men rekent op onze moed'

Hoewel er nog geen vaccin bestaat, zeggen wetenschappers dat de middelen bestaan om eindelijk echt de strijd aan te gaan met het AIDS-virus. 'Patiënten zullen niet alleen beter behandeld kunnen worden, ook het besmettingsgevaar zal teruggedrongen kunnen worden', klinkt het.

'Toekomstige generaties rekenen op onze moed', zegt dokter Diane Havlir van de universiteit van California, co-voorzitter van de internationale AIDS-conferentie. 'We mogen nooit nog een stap achteruit zetten', treedt dokter Elly Katabria, voorzitter van de International AIDS Society haar bij in haar openingstoespraak op de conferentie, zondagavond.

Studies tonen aan dat als mensen die met HIV besmet zijn, snel behandeld worden, niet enkel levens kan redden, maar er ook voor kan zorgen dat er minder kans bestaat dat ze anderen besmetten tijdens seks. 'Meer mensen moeten zich laten testen en behandelen', vindt dokter Anthony Fauci, vooraanstaand AIDS-onderzoeker. 'We zien nu al dat besmetting daalt, van San Fransisco tot Zuid-Afrika.'

Truvada

Mensen die nog niet besmet zijn, kunnen het medicijn Truvada nemen om hun besmettingsrisico te verlagen. Vooral in hogerisicolanden zou het niet gemakkelijk zijn deze bescherming te introduceren bij een brede laag van de bevolking.

Daarnaast wil de conferentie een manier vinden om baby's van HIV-besmette vrouwen te beschermen. Ook vindt men dat meer mannen in ontwikkelingslanden zich moeten laten besnijden om heteroseksuele besmetting tegen te gaan.

'Van onschatbare waarde'

De internationale recessie weegt echter op de strijd tegen AIDS. In 2011 werd in heel de wereld 16,8 miljard dollar uitgegeven aan de strijd tegen het virus in derdewereldlanden. Dat was echter 7 miljard te weinig om de doelstellingen van 2015 te kunnen halen. 'Die kloof doodt mensen, aldus UNAIDS-chef Michel Sidibe op de conferentie.

Er is dus nog heel wat geld nodig om de 34,2 miljoen geïnfecteerden te behandelen. Jaarlijks komen er bovendien nog 2,5 miljoen besmettingen bijkomen. Dat getal daalt echter lichtjes. 'Het einde van AIDS is niet gratis', vindt Sidibe, 'niet te duur, het is van onschatbare waarde.'

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees