Parket tekent beroep aan tegen vrijlating Belkacem

Parket tekent beroep aan tegen vrijlating Belkacem

Foto: BDW

Het parket van Antwerpen heeft maandagmiddag beslist om officieel beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Antwerpse raadkamer om Fouad Belkacem vrij te laten onder voorwaarden. 'Het recidivegevaar is te groot', klinkt het.

'We achten het recidivegevaar in het geval van de heer Belkacem te hoog', zegt Ken Witpas, woordvoerder van het Antwerpse parket. Dat besliste maandagmiddag dus ook om officieel beroep aan te tekenen tegen diens vrijlating. Belkacem zal nu binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling moeten verschijnen, waar het beroep behandeld wordt.

De raadkamer in Antwerpen liet de woordvoerder van Sharia4Belgium maandagochtend vrij onder voorwaarden. Hij zou onder meer een internetverbod krijgen en geen contact mogen hebben met de media. De advocaten van Belkacem hadden eerder al om die detentievervangende maatregelen gevraagd.

Belkacems advocaat Sven Mary klonk maandagvoormiddag nog tevreden. 'Meneer Belkacem zit al anderhalve maand in voorhechtenis voor aanzetten tot haat. Dat zijn feiten waar hij maximum een jaar cel kan voor krijgen. Het wordt tijd dat de rede terugkeert in deze zaak. Daar heeft de voorzitter van de raadkamer nu voor gezorgd. Justitie heeft bewezen dat ze onafhankelijk is.'

Belkacem zat sinds 7 juni in de cel omdat hij na de rellen in Molenbeek naar aanleiding van de controle van een vrouw in niqab een filmje op You Tube postte waarin hij volgens het parket en de onderzoeksrechter aanzette tot haat en geweld. 

Belkacem moet bovendien nog een openstaande straf van zes maanden uitzitten. De kans dat hij effectief vrij komt, is dus zeer klein.

 


De kans dat Belkacem binnenkort ook echt vrijkomt, lijkt echter klein. Minister van Justitie Annemie Turtelboom verklaarde na zijn aanhouding in juni dat Belkacem los van deze zaak sowieso nog een celstraf van zes maanden wacht omwille van een eerdere veroordeling. Na overleg tussen het kabinet van de minister en het parket werd beslist dat de woordvoerder van Sharia4Belgium die ook effectief zal moeten uitzitten. "Die straf hangt hem inderdaad nog steeds boven het hoofd", bevestigt Witpas.
COR 360/GEL
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees