Chinees olieconcern Cnooc lijft Canadese Nexen in voor 15,1 miljard dollar

De Chinese energiereus en staatsonderneming Cnooc (China National Offshore Oil Corporationneemt) neemt het Canadese olie- en gasconcern Nexen over voor 15,1 miljard dollar (12,45 miljard euro). Dat berichten beide oliemaatschappijen in een gezamenlijk persbericht.

Het gaat om de grootste oliedeal van het Aziatische land, waardoor China de hand legt op gas- en oliereserves in Canada, Nigeria, de Golf van Mexico en in de Noordzee.

Cnooc geeft 27,5 dollar per aandeel van Nexen. Dat staat gelijk aan een premie van 61 procent op de slotkoers vorige vrijdag. Aan de afbetaling van uitstaande schuld van Nexen, die 4,3 miljard dollar bedraagt, wijzigt niets, klinkt het nog. Geld voor de overname vindt Cnooc bij de Chinese schatkist en extern.

De overname versterkt de positie van Cnooc in Canada, Nigeria, de Noordzee en in de Golf van Mexico. Nexen produceert dagelijks gemiddeld 207.000 vaten.

Het Chinese staatsbedrijf heeft de intentie om niets te wijzigen aan de huidige directie van Nexen, en evenmin aan het personeelsbestand. Cnooc zal de hoofdzetel voor Noord- en Centraal-Amerika vestigen in het Canadese Calgary.

De overname moet afgerond zijn tegen eind 2012.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees