Fit & Gezond

Dus daarom heb je de maandagblues

Dus daarom heb je de maandagblues

Foto: photonews

Krijg je op maandag met moeite een mail verstuurd en hang je meer aan de koffieautomaat dan boven je papieren? Geen nood, je bent niet alleen. En je hebt waarschijnlijk uitgeslapen in het weekend.

Volgens wetenschappers van de Rush University in Californië ligt de oorzaak van je maandagdipje bij het feit dat je in het weekend langer slaapt. Zelfs een verschuiving van twee uur in je slaapritme kan er toe leiden dat je geheugen je op maandag in de steek laat en dat je reactiesnelheid afneemt. Sommige weekendlangslapers hebben tot woensdag last van dit suffe gevoel.

'Genadeloze wekker'

De wetenschappers testten de reactiesnelheid van verschillende proefpersonen, die een knop moesten indrukken wanneer ze op een scherm een schietschijf voorbij zagen komen. Uit de resultaten kon afgeleid worden dat de proefpersonen 's ochtends trager waren dan 's avonds. Vooral wanneer ze vroeg moesten opstaan nadat ze een aantal keer langer konden slapen, nam hun reactiesnelheid af. 'In het weekend verschuiven mensen hun slaapritme', vertelt onderzoekster Helen Burgess. 'Op zich geen probleem, maar op maandagochtend klinkt de wekker genadeloos en moeten we ons ritme weer verleggen'.

Overgewicht en sigaretten

 De Duitse onderzoeker Till Roenneberg beschreef het maandagochtendgevoel ooit als 'sociale jetlag'. Uit zijn onderzoek bleek dat mensen met een onregelmatig slaapritme sneller naar koffie, alcohol en sigaretten grijpen. Uit zijn laatste studie bleek dat mensen die langer slapen in het weekend, drie keer meer kans maken op overgewicht dan wie van maandag tot zondag op hetzelfde tijdstip opstaat.

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees