Shorten weer verboden op Spaanse en Italiaanse beurs

Shorten weer verboden op Spaanse en Italiaanse beurs

Foto: reuters

De Spaanse en Italiaanse beursautoriteiten voeren opnieuw een verbod in op short selling, waarbij gespeculeerd wordt op koersdalingen. Daarmee willen ze ingrijpen tegen de extreme volatiliteit op de beurs.

In Spanje geldt de maatregel voor minstens drie maanden en op alle aandelen, terwijl ze in Italië tot het einde van de week ingevoerd wordt en alleen voor financiële aandelen geldt. In Spanje kan de maatregel nog verlengd worden.

Eind vorig jaar was er al een verbod op short selling in verschillende Europese landen, waaronder Spanje en Italië. Ook België en Frankrijk voerde de maatregel toen tijdelijk in voor financiële aandelen.

Er hangen vandaag weer donderwolken boven de Europese beurzen. Vrijdag waren er al grote verliezen, en ook nu kleuren de tabellen rood. De beurs van Madrid noteert omstreeks 15 uur een verlies van 3,15 procent, terwijl Milaan 3,5 procent lager duikt.

Wat is shorten?

Shorten is een vorm van effectenhandel die speculeert op koersdalingen. Een belegger betaalt een andere belegger een vergoeding om tijdelijk een pakket aandelen te 'lenen'. De shorter verkoopt die geleende aandelen tegen de marktprijs, en als de prijs vervolgens zakt koopt hij ze op de beurs goedkoper terug. Die goedkoper aangekochte aandelen bezorgt hij dan terug aan de partij bij wie hij de aandelen heeft geleend. Het verschil tussen de prijs waaraan de aandelen zijn verkocht en heraangekocht steekt hij op zak.

Of een shortverbod echt iets uithaalt, is nog altijd voer voor discussie tussen specialisten. Op korte termijn kan de maatregel volgens voorstanders helpen om de negatieve trend en de impact van geruchten te temperen. Tegenstanders zeggen dan weer dat een shortverbod een slechte zaak is omdat het aandelen kunstmatig ondersteunt en de vrije prijsvorming op de beurs belemmert.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees