Pas in september beslissing over Griekenland

Pas in september beslissing over Griekenland

Foto: ap

Het is weinig waarschijnlijk dat er voor september een beslissing komt over de vrijmaking van vers geld voor Griekenland. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gezegd.

'De Commissie heeft er vertrouwen in dat er in de nabije toekomst een beslissing zal genomen worden, maar het is weinig waarschijnlijk dat dit voor september zal gebeuren', zo verklaarde de zegsman.

Dinsdag trekken experts van de kredietverleners, de zogenaamde trojka, naar Athene om de achterstand op te meten die de Griekse overheid heeft opgelopen bij de uitvoering van de opgelegde besparingsplannen, privatiseringen en economische hervormingen.

De bevindingen van de trojka moeten als basis dienen voor een beslissing over de vrijmaking van een schijf van 31,5 miljard euro uit het reddingspakket van 130 miljard euro dat eerder dit jaar in de steigers is gezet voor Griekenland.

Hele weg

In de Griekse pers erkende minister van Financiën Yannis Stournaras alvast dat de regering nog een hele weg moet afleggen om de 11,5 miljard euro aan besparingen te vinden die de kredietverleners eisen in ruil voor vers geld. Er zou tot dusver slechts 8 miljard euro geïdentificeerd zijn.

Minister van Ontwikkeling Costis Hatzidakis beklemtoonde dat de komende twee maanden cruciaal worden. 'Indien de huidige regering faalt, dan zal de volgende een regering van de drachme worden', zei hij in de krant Ethnos. Vorige week raakte bekend dat de staatsinkomsten in de eerste helft van 2012 1,5 miljard euro lager uitkwamen dan voorzien. De privatiseringen zouden dit jaar slechts een tiende opbrengen van de gehoopte drie miljard euro. 

In Griekenland hoopt men intussen nog steeds op extra geld en een versoepeling van de voorwaarden, maar daartoe lijkt in Duitsland weinig bereidheid te bestaan. Een bron vertelde aan Süddeutsche Zeitung dat het 'ondenkbaar is dat (bondskanselier) Angela Merkel opnieuw voor het parlement zou moeten verschijnen om steun voor een derde reddingsplan te vragen'.

Grexit

Vicekanselier Philipp Rösler van zijn kant zei zondag dat een Griekse exit voor hem en zijn liberale partij geen horrorscenario meer is. 'De regering pendelt tussen scepsis, spanning en hoop', becommentarieerde woordvoerder Georg Streiter een dag later. Hij zei dat de regering geen beslissing zal nemen voor de trojka zijn rapport heeft neergelegd. Hij sprak van 'midden september'.

De Commissie beklemtoonde maandag opnieuw dat het behoud van Griekenland in de eurozone de doelstelling blijft. Volgens de woordvoerder zijn 'de Griekse autoriteiten zich ten volle bewust van de achterstand die ze moeten inhalen en de hoogdringendheid waarmee concrete maatregelen genomen moeten worden'.

De zegsman wou niet reageren op speculaties in het Duitse blad Der Spiegel dat het IMF zou overwegen om Griekenland te laten vallen. Het IMF zelf reageerde beknopt. 'Het IMF steunt Griekenland in het overwinnen van zijn economische problemen. Een IMF-missie start op 24 juli onderhandelingen met de autoriteiten over de wijze waarop het economische programma opnieuw op de rails kan worden gezet.'

In afwachting van het rapport van de trojka wacht Griekenland nog een probleem. Tegen 20 augustus moet Athene immers 3,2 miljard euro terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. 'Over de liquiditeitsnoden op korte termijn wordt onderhandeld met de Griekse overheden', zei de woordvoerder van de Commissie daarover.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees