Seks & Relaties

Het perfecte excuus voor mannen die in slaap vallen na seks

Het perfecte excuus voor mannen die in slaap vallen na seks

Foto: Shutterstock

Sorry dames, mannen die na het vrijen onmiddellijk beginnen te snurken hebben vanaf nu het perfecte excuus. Wetenschappers beweren dat het mannelijke brein ontworpen is om na seks uit te schakelen. Ze namen scans van mannelijke hersenen voor en tijdens een orgasme en ontdekten zo dat de hersenschors – of het 'denkgedeelte'- op dat moment afhaakt.

Onmiddellijk nadat mannen hun hoogtepunt bereiken zijn er twee andere gebieden in het brein die de rest van de grijze massa vertellen de seksuele verlangens te blokkeren. Volgens de onderzoekers komen tegelijk oxytocine en serotonine vrij die een krachtig slaapverwekkend effect kunnen hebben. Een andere stof die mannen dan aanmaken is prolactine, die gelinkt is aan het gevoel van seksuele bevrediging. Andere studies toonden al aan dat mannen die weinig prolactine aanmaken ook minder moe zijn na een vrijpartij.


'Deze experimenten geven ons aanwijzingen van wat er tijdens een orgasme gebeurt in het brein. Nadat mannen een orgasme krijgen, ervaren ze meestal een periode waarin ze niet opgewonden kunnen worden,' klinkt het bij Neurowetenschapper Serge Stoleru. 'Bij vrouwen blijkt dat niet zo te zijn. Zij zullen eerder om meer vragen, terwijl hun partner liever wat rust wil.' Dokter Stoleru zegt: 'Het menselijke brein speelt een belangrijke rol in alle opeenvolgende stappen van seksueel gedrag.'


Eerder dit jaar ontdekten psychologen aan de Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten dat vrouwen vaak met een onzeker gevoel achterblijven en hunkeren naar affectie, wanneer hun man na seks onmiddellijk indommelt. Voor sommige vrouwen kan het dus een opluchting zijn om te weten dat er een wetenschappelijke verklaring is voor het slaapverwekkende effect dat seks op mannen heeft.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees