Chefs leerden elkaar kennen tijdens hun schooltijd

West-Vlamingen op culinaire toer in Washington

West-Vlamingen op culinaire toer in Washington

Nic Vanderbeeken is bijzonder trots dat hij de West-Vlaamse kleuren mocht verdedigen in Washington. Foto: vkk

Kortrijk -

Chef van Bistro Biggles in Kortrijk Nic Vanderbeeken verbleef afgelopen week in Washington DC. Hij mocht er de Belgian Restaurant Week mee kleur geven.

Samen met Niel Piferoen stelde hij het menu van donderdag 17 juli op.

Van 14 tot 21 juli werd een Belgische restaurantweek georganiseerd in Washington DC. Niel Piferoen van Locolat en Nic Vanderbeeken mochten er hun beste West-Vlaamse beentje voorzetten.

Nic Vanderbeeken is de chef van Bistro Biggles op de Kortrijkse luchthaven.

Niel Piferoen is eveneens afkomstig van Wevelgem, maar werkt in Washington.

Vanderbeeken: ‘Niel heeft er sinds vier jaar zijn eigen brasserie, chocolaterie en patisserie in DC. Ik mocht met hem het menu van 17 juli uitwerken voor de Belgische restaurantweek. Ook Bart Vandaele van het bekende Belga Café was van de partij.’

Voorgerecht en hoofdgerecht

De aandacht van de media voor de Belgische restaurantweek in Washington is groot vanwege de culinaire kennis van de Belgen.

Vanderbeeken: ‘Wij zijn trots daar als West-Vlamingen te kunnen aan meewerken. Niel zorgt voor het nagerecht terwijl ikzelf als gastchef het voorgerecht en het hoofdgerecht voor mijn rekening mag nemen.’

‘Wij leerden elkaar kennen tijdens onze schooltijd in Ter Groene Poorte in Brugge. Hij ging voor de patisserie, ik koos voor de restaurantkeuken. Maar we zijn op veel vlakken aan elkaar gewaagd. Eenvoud, toegankelijkheid en kwaliteit staan voor ons centraal, naast onze ambitie om te groeien in de stiel en de liefde voor het vak uit te dragen.’

‘Vader Geert Piferoen was jarenlang chef op de Belgische ambassade in Washington. Ook hij stak een handje toe. Wij wilden in de eerste plaats alles aan doen om de eer van ons land hoog te houden en onze kennis te etaleren.’

In zijn menu koos Nic Vanderbeeken voor Belgische producten met onder meer mosselen als voorgerecht. Voor het hoofdgerecht serveerden de West-Vlamingen Mechelse koekoek en Belgisch bier was er natuurlijk ook bij.’

‘De Amerikanen beginnen stilaan de culinaire geneugten te kennen, maar er is zeker nog veel werk. De restaurantweek is altijd een groot succes. Ik offer vakantiedagen op om naar daar te kunnen vliegen, maar ik ben vereerd. Men had even goed een topchef kunnen vragen.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio