‘De Nood Gods’ van de Antwerpse schilder is vanaf morgen opnieuw te bezichtigen

Jordaens terug in Maagdenhuismuseum

Jordaens terug in Maagdenhuismuseum

‘De Nood Gods’ van Jacob Jordaens. Foto: KIK-IRPA Brussel

ANTWERPEN -

Na een tweejarige restauratie is het kunstwerk ‘De Nood Gods’ van Jacob Jordaens terug in het Maagdenhuis te bezichtigen.

‘De Nood Gods’ van de Antwerpse schilder Jacob Jordaens, één van de belangrijkste schilderijen uit het Maagdenhuismuseum in de Lange Gasthuisstraat, hangt sinds gisteren terug op haar plek. Dit voormalige meisjesweeshuis herbergt de kunstcollectie van het OCMW. Conservator Daniel Christiaens is door het dolle heen: ‘Het is terug! Ik sta hier bijna met champagne op mijn bureau, zo blij ben ik!’

Het olieverfschilderij op doek was twee jaar in handen van het Koninklijk Instituut voor Kunstenpatrimonium (KIK) in Brussel. Daar hebben ze eerst maandenlang labo-onderzoek gedaan voor ze het begonnen te restaureren.

Christiaens: ‘Toen Jacob Jordaens voelde dat hij ging sterven, zorgde hij in zijn testament ervoor dat het Maagdenhuis dit schilderij kreeg. Sinds 1679 hangt het hier dan ook. Het is een van zijn vroegere werken en beeldt het moment uit tussen de kruisafneming en de graflegging van Christus. Het is een kwetsbare Jezus die je ziet, die wordt verzorgd. Het doek werd geschilderd rond 1620, maar rond 1650 besloot Jordaens het te vergroten door enkele lappen doek aan de zijkanten bij te naaien.’

Tijdens het labo-onderzoek bleek dat Jordaens ook grote delen van de eerste compositie had bijgewerkt, maar zijn eigen retouches werden jammer genoeg in de voorbije eeuwen aanzien als latere restauraties en verwijderd.

Onder de leiding van Hélène Dubois werd het schilderij echter volledig gerestaureerd. Het vuil, de verflagen en de overschilderingen werden verwijderd. Daarna werd de oude schade bijgewerkt en kreeg het schilderij een vernislaag om de verflaag te beschermen.

‘Dit werkje is een kunsthistorische schat, een pareltje van een barok kunstwerk’, stelt Christiaens, die de exacte waarde van het werk niet kan inschatten. ‘Ik ben dan ook blij dat men er zo veel werk in stak om het te restaureren. Gelukkig waren er geen scheuren die gerepareerd moesten worden.’

Het schilderij hangt in de Van de Meerezaal, de zaal genoemd naar de stichter van het Maagdenhuis. Daarnaast kan je nog 150 andere kunstwerken bewonderen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio