Te veel chloor, hoge zuurtegraad en bacteriën in baden

Plonsbaden in park blijven dicht wegens slechte waterkwaliteit

Plonsbaden in park blijven dicht wegens slechte waterkwaliteit

Jonathan Smeijers, Natacha Baudry en Liano mogen het water niet in. Foto: ddl

MACHELEN -

Snikheet is het buiten. Heel wat Machelaars en mensen uit de regio zakken dan ook maar wat graag af naar de openluchtzwembaden in het gemeentelijk park. Maar die zijn dicht. De waterkwaliteit van het water is onvoldoende, blijkt uit de testresultaten.

De zomer is pas echt begonnen en heel wat gezinnen uit de omgeving van Machelen zakten de voorbije dagen dan ook af naar de openluchtzwembaden in het gemeentelijk park van Machelen voor een deugddoende afkoeling. De ontgoocheling van de bezoekers was dan ook groot, toen bleek dat zij het zwembad niet in mochten. Oorzaak hiervan waren een aantal negatieve resultaten inzake de kwaliteit van het water.

Het gemeentebestuur besloot om de plonsbaden in het park van Machelen tijdelijk te sluiten na contact met Volksgezondheid. ‘Het gemeentelijk park van Machelen trekt tijdens de zomermaanden heel wat bezoekers. Een van de toppers zijn de plonsbaden’, weet waarnemend burgemeester Hilde Anciaux (SP.A-Groen). ‘Het is dan ook erg jammer dat wij net bij dit mooie weer onze plonsbaden moeten sluiten. Maar de veiligheid van de bezoekers gaat voor. Het zwembad wordt namelijk dagelijks getest en uit de testen van 17 juli bleek er een probleem met de waterkwaliteit. De zuurtegraad lag te hoog, er zat te veel chloor in het water en er werden bacteriën aangetroffen in het zwembad. De bewakingsfirma die tijdens de zomermaanden toezicht uitoefent werd op de hoogte gebracht zodat niemand het water induikt. De plonsbaden werden leeggehaald en gereinigd. Ondertussen kunnen we stellen dat de bacteriën verwijderd zijn en de zuurtegraad weer een normaal niveau heeft. Maar er is nog steeds te veel chloor in het water. Van zodra de gemeente zeker is van een optimale kwaliteit van het water, zullen de plonsbaden opnieuw open gesteld worden. Ondertussen zoeken we ook uit hoe de bacterie in het water is gekomen.’

De gemeente kreeg evenwel geen meldingen van zieke kinderen. ‘Door de dagelijkse controles waren er snel bij. Bovendien werd de bacterie ontdekt bij het regenweer en toen kwam er niemand zwemmen. Nu wordt er toezicht gehouden opdat er niemand in het water springt. De bacterie kon problemen opleveren met de ademhaling en huidirritaties.’

Er werd een firma opgeroepen om het onderhoud van de installatie te onderzoeken. Een andere firma werd opgeroepen tot het uitvoeren van nieuwe metingen. De resultaten van deze nieuwe metingen werden deze ochtend ontvangen. De metingen geven betere waarden aan, maar zijn nog steeds niet optimaal. Na contactname met Volksgezondheid heeft het gemeentebestuur beslist om de plonsbaden voorlopig nog niet open te stellen. Reden van deze resultaten wordt alsnog onderzocht.

Zodra de gemeente zeker is van een optimale kwaliteit van het water, zullen de plonsbaden opnieuw open gesteld worden. Deze morgen worden nieuwe metingen uitgevoerd door de gemeentelijke diensten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio