Mode

Modehuis Gucci wint rechtszaak tegen achterkleinzoon stichter

Guccio Gucci mag zijn eigen naam niet gebruiken

Guccio Gucci mag zijn eigen naam niet gebruiken

Pre-fall 2012 campagnebeeld Foto: rr

Gucci heeft nog maar eens zijn gelijk gehaald in een rechtszaak omtrent intellectuele eigendom. Deze keer werden de achterkleinzonen van de stichter van het Italiaanse modehuis op de vingers getikt.

Guccio Gucci - niet de stichter van het succesvolle modehuis, maar zijn gelijknamige achterkleinzoon - werd door een rechter in Florence schuldig bevonden aan het onrechtmatig gebruik van de namen 'Gucci' en 'Guccio Gucci'.

Guccio, die twaalf jaar lang voor het modehuis werkte, maar in 2008 samen met zijn broer Alessandro hun eigen accessoirelabel ToBeG Srl oprichtte, zou voor verwarring gezorgd hebben door zijn eigen naam te gebruiken op de website van het label en voor marketingdoeleinden.

Je zal maar Gucci heten

Het is niet de eerste keer dat een familielid op de vingers wordt getikt voor het uitspelen van hun familienaam. Zo was er in 2009 een rechtszaak tegen Jennifer Gucci (voormalige vrouw van kleinzoon Paolo Gucci) die een keten van Gucci koffiezaken had gelanceerd.

In 2010 werd ook kleinzoon Cosimo Gucci verboden om zijn eigen familienaam aan een lijn luxueuze goederen te verbinden, terwijl achterkleindochter Elisabetta Gucci dan weer geen hotelketen onder de naam mocht opstarten.

Het Italiaanse modehuis won in mei nog een grote rechtszaak tegen modelabel Guess, dat bewust gebruik zou hebben gemaakt van enkele typische Gucci-kenmerken. Gucci kreeg toen een schadevergoeding van 4,7 miljoen dollar toegewezen.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees