Kwaliteitslabel voor hygiëne in voedingswinkels draait in de soep

Kwaliteitslabel voor hygiëne in voedingswinkels draait in de soep

Elke voedingswinkel – van de bakker en de slager om de hoek tot de buurtsupermarkt en de grotere keten – is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat er hygiënisch gewerkt wordt. De goede leerlingen van de klas zien hun inspanningen nu bekroond en mogen binnenkort een Smiley-sticker uithangen, zodat de consument weet dat zijn winkelier hygiëne hoog in het vaandel voert.

‘Een prima zaak, maar het systeem dreigt serieuze vertraging op te lopen', zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be (Unizo). ‘Normaal mag je de sticker vanaf 1augustus uithangen, maar van de 25.000zaken die voor de bewuste Smiley in aanmerking komen, zijn er tot nu toe hooguit 1.500 gevalideerd. En dus zou de consument verkeerdelijk kunnen besluiten dat de winkels zonder Smiley niet in orde zijn met de hygiëneregels. Een catastrofe voor het goede imago van veel winkels.'

Volgens Ardies is het zo goed als uitgesloten dat alle 25.000voedingswinkels komend jaar gevalideerd worden: ‘Er zijn maar zeven erkende controleorganen. Die zouden dus elk 3.500winkels – dat zijn er 16 per dag – moeten valideren als ze in één jaar tijd elke winkel de kans willen geven de Smiley te verdienen', rekent Ardies voor.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees