Ook hoofdact ‘Discobaar A Moeder’ bestaat tien jaar

Kerkstraat Plage viert tiende verjaardag

Kerkstraat Plage viert tiende verjaardag

Johan Robyns: ‘Eigenlijk vieren we een dubbel jubileum.’ Foto: dbw

Antwerpen -

Vanaf vandaag vindt op het pleintje aan de Kerkstraat het jaarlijkse buurtfestival 'Kerkstraat Plage' plaats. Het wijkfeest in Antwerpen-Noord startte klein, maar groeide uit tot een groots feest, waar jaarlijks duizenden mensen passeren.

Johan Robyns, van het buurtcomité Willibrordus, is eindverantwoordelijke van de festiviteiten.

‘Eigenlijk is het een dubbel jubileum, want ook ons buurtcomité bestaat intussen 20 jaar.’ Robyns herinnert zich nog goed hoe het festival in 2002 ontstond.

Werfkeet

‘Vóór het ontstaan van Kerkstraat Plage stond er ieder jaar een grote kermismolen op het plein. Aangezien er toen nog niet veel horecazaken in de straat waren, bouwden we een werfkeet om tot een kleinschalig buurtrestaurantje, en dat sloeg geweldig aan.’

Na de heraanleg van het plein was er jammer genoeg geen plaats meer voor de molen, maar de buurtbewoners wilden de festiviteiten erg graag verderzetten. Gaandeweg werd het festival groter.

‘Aan de buurtresto werd een rommelmarkt toegevoegd, en later ook een freepodium’, zegt Robyns.

Voor de buurtbewoners is dit weekend de ideale gelegenheid om hun buurt op een positieve manier onder de aandacht te brengen.

‘We willen niet enkel de bewoners zelf bereiken, maar ook hun vrienden, die de buurt niet zo goed kennen en Antwerpen-Noord vaak enkel associëren met negatieve zaken.’

De jongste jaren ging de buurt er volgens Johan Robyns aanzienlijk op vooruit. ‘Ik weet niet of het festival er voor iets tussenzit, maar het begon wel steeds meer te bruisen in de wijk. Er vestigden zich meer horecazaken, en met de vele terrasjes ademt het plein een sfeer uit die vergelijkbaar is met de Dageraadplaats in de Zurenborgwijk.’

Vrijwilligers

Om het festival in goede banen te leiden zetten heel wat buurtbewoners zich vrijwillig in. ‘In het begin waren we met een 50-tal vrijwilligers, maar intussen zijn we met 200’, zegt Robyns trots.

Zowel voor jong als oud zijn er passende muzikale acts voorzien. Terwijl Will Ferdy zondag de oudere jeugd entertaint, troepen zaterdag ongetwijfeld veel jongeren samen voor het optreden van ‘Discobaar A Moeder’. De steeds meer populaire Antwerpse groep viert dit weekend ook haar tiende verjaardag. Vandaag treden de zuiderse groepen Los Trucos del Foro en Sonbacan op, en kan iedereen genieten van de openluchtfilm Frits en Freddy. De kinderen kunnen zich amuseren op de kermismolen, de waterglijbaan of de reuzenzandbak.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio