Tweeduizend nepmuizen veroveren Vismarkt

Gaia voert actie tegen botox-dierproeven

Gaia voert actie tegen botox-dierproeven

Om hun actie kracht bij te zetten, strooide Gaia 2.000 nepmuizen op de straat aan de Vismarkt in Hasselt. Foto: rgg

Hasselt -

De dierenrechtenorganisatie Gaia voerde op de Vismarkt in Hasselt actie tegen het gebruik van muizen voor de productie van botox, een middel om rimpels tegen te gaan. Gaia strooide nepmuizen op de straat om voorbijgangers te sensibiliseren.

‘Een van de grootste doodsoorzaken bij muizen zijn rimpels.’ Dat stond gisteren te lezen op een spandoek die op de Vismarkt in Hasselt werd uitgerold en waarop een 3D-muis werd afgebeeld die in de spiegel kijkt. Volgens dierenrechtenorganisatie Gaia worden elk jaar 600.000 muizen gebruikt als proefdier voor de productie van botox.

‘De dieren ondergaan pijnlijke proeven om de giftigheid van het verjongingsmiddel te testen’, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia. ‘Het gif wordt in de buik van muizen geïnjecteerd. De helft van de gebruikte proefdieren wordt blind, raakt verlamd en na drie à vier dagen stikken de dieren. De overlevende muizen worden vergast of hun nek wordt gebroken.’

Volgen Gaia werd botox oorspronkelijk gebruikt voor medische doeleinden, maar wordt het product steeds meer gebruikt voor cosmetische doeleinden. ‘Aangezien het product bijzonder giftig is, wordt elke hoeveelheid botox door het bedrijf Ipsen nog altijd geëvalueerd aan de hand van de verouderde LD50-test. Die test staat voor de hoeveelheid van een stof die leidt tot de dood van de helft van het aantal gebruikte proefdieren. In juni 2011 heeft de Amerikaanse regering nochtans aan botox-fabrikant Allergan de toestemming gegeven om de LD50-test te vervangen door een alternatieve in vitro test, op menselijke zenuwcellen, die door deze producent werd ontwikkeld. Dankzij deze methode wordt 95 procent van de muizen gered.’ Gaia voert dan ook actie tegen het bedrijf Ipsen, met hoofdzetel in Merelbeke. In verschillende Vlaamse en Waalse steden informeren ze voorbijgangers over de botox-dierproeven. Ze vragen om postkaarten te ondertekenen die bedoeld zijn voor Ipsen.

De dierenrechtenorganisatie geeft Ipsen nog een maand de tijd om hen een einddatum voor het stoppen met dierproeven mee te delen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio