Antwerpenaren ook grootste cocaïnesnuivers van Europa

Douane onderschepte in 2012 al 5.500 kilogram cocaïne

Douane onderschepte in 2012 al 5.500 kilogram cocaïne

Een sleepboot sleept een containerschip de Antwerpse haven in.

Antwerpen -

Antwerpen blijft de Europese hoofdstad van de cocaïne. De douane heeft in de eerste helft van 2012 al 5.500 kilogram cocaïne onderschept. Het record van 2011, toen in totaal 6.900 kilogram in beslag werd genomen, zal dus moeiteloos verpulverd worden. Antwerpen blijkt bovendien de Europese stad waar het meest cocaïne gesnoven wordt.

Het verhaal wordt stilaan eentonig. De Antwerpse douane noteert jaar na jaar een stijging van de hoeveelheid cocaïne die in haven van Antwerpen wordt onderschept. In het recordjaar 2011 ging het om bijna 7 ton cocaïne, goed voor een straatwaarde minstens 350 miljoen euro.

‘Maar het staat zo goed als vast dat we dat record dit jaar opnieuw zullen verbreken’, zo klinkt het bij de douane. ‘In de eerste helft van 2012 hebben we al 5,5 ton cocaïne in beslag genomen. Dat is 85 procent van het totaal van vorig jaar.’

Dat de hoeveelheid cocaïne jaar na jaar blijft stijgen, kan niet worden verklaard door sterk verbeterde opsporingsmethoden. De stijging wijst er op dat steeds meer drugshandelaren via Antwerpen opereren, omdat de pakkans in Antwerpen minder groot is dan in Rotterdam of Hamburg. De douane stelt haar hoop op de komst van de backscatters, mobiele scanners die zeer snel cocaïne kunnen detecteren in vrachtcontainers. Die backscatters zouden begin 2013 ingezet kunnen worden. In Rotterdam hebben de backscatters spectaculaire resultaten behaald, waardoor smokkelaars uitweken naar Antwerpen.

Antwerpen is niet alleen de belangrijkste invoerhaven voor cocaïne, de Antwerpenaar blijkt ook de grootste snuiver te zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek van onder meer de universiteit van Antwerpen blijkt dat er in geen enkele Europese stad meer cocaïne wordt geconsumeerd dan in Antwerpen. De onderzoekers leiden dat af uit analyses van het rioolwater.

‘Wij meten het menselijk afbraakproduct dat ontstaat door cocaïnegebruik. In Antwerpen ligt dat dubbel zo hoog dan in de rest van Europa, en vier maal zo hoog dan in Brussel’, zegt doctor Alexander van Nuijs van de Universiteit van Antwerpen.

Uit de analyses van het rioolwater leiden de wetenschappers af dat er ongeveer 2 gram cocaïne per dag per 1000 inwoners wordt verbruikt. ‘Als je rekening houdt met het feit dat dealers de pure cocaïne versnijden, kan je stellen dat er in Antwerpen per dag ongeveer 2 kilogram cocaïne wordt gesnoven. In vergelijking met het Europese gemiddelde is dat hoog. Gemiddeld wordt er Europese steden ongeveer 700 miligram cocaïne per dag per 1000 inwoners gebruikt.’

Niet alleen het gebruik van cocaïne ligt hoog in Antwerpen, de Antwerpenaar blijkt ook een van de grootste consumenten van xtc en amfetamines te zijn. ‘Enkel in Nederlandse steden als Amsterdam vinden we evenveel sporen van xtc en amfetamines.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio