Mode

Ook supermodellen worden ouder

Ook supermodellen worden ouder

Carmen Dell'Orefice op de catwalk voor Qasimi tijdens London Fashion Week in 2009 Foto: photo news

Leeftijd, het laatste grote taboe van de modewereld. In een nieuwe documentaire bezoekt fotograaf en regisseur Timothy Greenfield-Sanders de supermodellen van weleer. Onder andere Isabella Rossellini, Jerry Hall en Beverly Johnson blikken terug op een leven in de schijnwerpers en mijmeren over de vergankelijkheid van schoonheid.

'About Face: The Supermodels, Then and Now', zo luidt de titel. Supermodellen toen en nu dus, een intrigerend onderwerp. Iedereen wordt immers ouder, maar wat als je uiterlijk je broodwinning is en je je hele bestaan rond je look hebt opgebouwd?

Greenfield-Sanders is zelf gefascineerd door het thema: 'De macht van schoonheid en beroemdheid, wat dat doet met je ego, en met jou wanneer het vergaat.' Om antwoord te krijgen op zijn vragen laat de regisseur een aantal schoonheden op leeftijd aan het woord. Sommigen van hen zijn nog steeds aan het werk, anders hebben hun stiletto's aan de wilgen gehangen. Hun verhalen gaan over glitter en glamour, maar ook over onzekerheid, drugs en plastische chirurgie.

Op instorten

Isabella Rossellini (60) geeft als eerste toe dat ouder worden moeilijker te aanvaarden is voor een model: 'Mijn sociale status is zeker afgenomen. Ik word niet meer uitgenodigd op de beste feestjes, mijn dochter wel. Als je ouder wordt, tel je niet meer mee,' zegt de actrice uit klassiekers als 'Blue Velvet' serieus in de camera. En dan barst ze in lachen uit.

De hele toon van de docu is tragikomisch en de vrouwen die de hoofdrol spelen, zijn niet vies van een beetje zelfspot. Carmen Dell'Orefice, 81 en nog steeds in de biz, grapt bijvoorbeeld over haar esthetische ingrepen: 'Als het plafond van je woonkamer op instorten staat, dan laat je het toch ook repareren?'

Oma IJdeltuit 

IJdelheid blijkt van alle leeftijden. Beverly Johnson, 59 en het eerste zwarte model dat ooit de cover van Vogue haalde, vertelde tegen The New York Times dat ze de regisseur na het zien van de eerste docubeelden smeekte om een retouchering. Maar na een tijdje voelde ze zich zelfs comfortabel bij zijn eerlijke aanpak.

Net als haar collega's weet deze catwalkveteraan dat schoonheid niet eeuwig is. En toch kan ze de fixatie moeilijk loslaten. Volgens Tsjechisch supermodel Paulina Porizkova (47) houdt de beauty myth jong en oud in de greep: 'Geen enkel 15-jarig meisje zal de kans laten liggen om mooi genoemd te worden. Alleen weet je op dat moment nog niet dat ze je ook lelijk zullen noemen.'

De regisseur

Greenfield-Sanders staat bekend om zijn realistische portretten van beroemdheden - in film en op foto. 'Mensen zullen je hun verhaal vertellen, als je ze maar de kans geeft,' is zijn motto.

De documentaire 'About Face: The Supermodel, Then and Now' zal voor het eerst te zien zijn op de Amerikaanse zender HBO. Eerder werd hij al vertoond op het Sundance Film Festival.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees