Femme de la rue in première

Femme de la rue in première

Foto: rr

BRUSSEL - ‘Femme de la rue’ ging donderdagavond in première in Galeries Cinema in Brussel. De documentaire van Sofie Peeters, laatstejaarsstudente van het RITS, gaat over seksuele intimidatie in de straten van onze hoofdstad. Na de première wordt ook een debat georganiseerd.

Toen Peeters twee jaar geleden naar Brussel verhuisde om er audiovisuele kunsten aan het Rits te gaan studeren, kreeg ze bijna dagelijks denigrerende uitspraken of goedkope versiertaal toegeworpen door onbekenden. Ze besloot haar ervaringen te filmen en het fenomeen te onderzoeken.

‘Het gaat om een heel complex probleem. Het is moeilijk om een conclusie te koppelen aan mijn eindwerk’, zegt de documentairemaakster. ‘Maar mijn persoonlijke conclusie is dat seksuele intimidatie het gevolg is van een mix van factoren. Er is ten eerste een sociaal-economische factor. Het gaat vaak om mannen uit lagere sociale klassen, die vrouwen haast uit verveling lastigvallen. In Brussel gaat het ook vaak om allochtone mannen. Er zal wel een soort van cultuurclash meespelen, maar ik wil zeker niet de focus leggen op de allochtone gemeenschap, want het is maar een kleine groep die zich zo gedraagt. Het is heel nefast voor de hele allochtone gemeenschap’, zegt Sofie Peeters.

Debat

Donderdag wordt de film in première vertoond in Brussel. Peeters organiseerde er ook een debat bij ‘om de koppen bij elkaar te kunnen steken om naar oplossingen te zoeken’.
Onder andere Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A), de regisseur zelf en vertegenwoordigers van de Hollaback!- en Garance-beweging debatteren donderdagavond mee. Tezelfdertijd wordt de documentaire uitgezonden in Terzake op Canvas.

‘Seksisme op straat komt wereldwijd voor en wordt uitgelokt door verschillende individuen, ongeacht hun culturele achtergrond of sociale status in de maatschappij’, zegt Hollaback! Brussels, de Brusselse tak van een internationale beweging die strijdt tegen seksisme op straat, donderdag. ‘Seksuele intimidatie komt niet alleen voor in de straten van Brussel. Het is een grootschalig, wereldwijd probleem, waar 90 procent van de vrouwen en holebi’s wereldwijd mee te maken krijgen. Het gebeurt door verschillende soorten individuen, ongeacht hun culturele achtergrond of hun sociale status in de maatschappij’, zo verduidelijkt de internationale beweging via haar Facebookpagina haar kijk op de zaak.
Hollaback! Brussels trok het afgelopen jaar al twee keer in onze hoofdstad de straat op om te protesteren via zogenaamde Chalk Walks. Daarbij wordt met krijt op de stoep aangegeven waar vrouwen precies werden lastiggevallen.

Onderzoek

Regisseuse Sofie Peeters verwacht ook actie vanuit politieke en wetenschappelijke hoek. Zo denkt ze zelf aan het sensibiliseren tegen seksisme op straat via integratietrajecten en inburgeringscursussen, maar ‘ik neem aan dat politici ook veel andere goede ideeën hebben’. Ook moet er volgens Peeters wetenschappelijk sociologisch onderzoek verricht worden naar het fenomeen, ‘om beter te weten waar het vandaan komt’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees