Tempus Arti geniet internationale erkenning

Kunst beleven langs landelijke fietsroute

Kunst beleven langs landelijke fietsroute

Organisator Dirk Lambrechts en curator tim Cleuren bij een zelfportret van de Israëlische Eti Naor. Foto: ppg

Landen/Zoutleeuw/Linter -

De vijfde editie van Tempus Arti, de expositie van internationale actuele kunst op vijftien unieke locaties in Haspengouw en Hageland, biedt veel diversiteit. De bewegwijzerde route laat gebouwen en landschappen versmelten met hedendaagse kunst.

‘Kunst beleven aan de hand van dertig werken langs een fraaie fietsroute van 33 km: dat zijn nog eens twee vliegen in één klap’, zeggen organisator-kunstenaar Dirk Lambrechts en curator Tim Cleuren.

‘De vijfde editie van Tempus Arti plaatst hedendaagse kunst opnieuw in een verrassende interactie met de omgeving. Een must voor iedereen die kunst in een unieke context wil ervaren tussen 29 juli en 16 september, telkens van woensdag tot zondag. Locaties zijn onder meer EMI 22, Trefcentrum Rufferdinge en de Watertoren in Landen, de koelcellen van de Belgische Fruitveiling BFV, Het Vinne, woonzorgcentrum De Vesten, de Kapel van de Grauwzusters en het Heksenkot in Zoutleeuw én de Hoeve Luitenant Halleux, de Witte Kapel en het park Hof Ten Steen in Linter. Centraal thema is Nietzsches ‘Die ewige Wiederkehr des Gleichen’, de eeuwige terugkeer of herhaling van hetzelfde.

De deelnemende kunstenaars komen uit België, Finland, Cyprus, Zwitserland, Duitsland, Israël, Spanje, Griekenland en Argentinië. De vorige editie bracht 15.000 bezoekers op de been. De ambitie is er dit jaar nog een schepje bovenop te doen. De organisatie is mogelijk dankzij de steun van de steden Landen en Zoutleeuw, de gemeente Linter en de provincie Vlaams-Brabant, naast een aantal andere sponsors.’

‘Door een combinatie van tekeningen, installaties, schilderkunst, video, lichtspel en geluid creëer ik een totaalervaring met mijn Prehistorisch bos in de voormalige legerhangar in Landen’, licht kunstenaar Bert Jacobs toe. ‘Ik maak gebruik van recyclagemeubelen.’

De Israëlische kunstenares Eti Naor verbaast met zelfportretten met maskers uit rijst. De Luikse Isabelle Linotte overspande de Kleine Gete in Zoutleeuw met 900 m rode koord, een werk dat verwijst naar bloedvaten. Dirk Lambrechts doet het met ‘Gekooid’ en ‘Aluminium is de klank van mijn gedachte’. De Griek Jannis Markopoulos toont zijn veelzijdigheid als schilder en schepper van installaties. Roger Claessens zegt en toont heel veel met weinig middelen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio