Jenson Button blikt na tweede plaats in Hockenheim optimistisch vooruit

 Jenson Button blikt na tweede plaats in Hockenheim  optimistisch vooruit

Foto: AP

Na een rampzalig half dozijn races mocht Jenson Button vorige week in Duitsland opnieuw op het podium klimmen. In Hongarije wil de Brit die stijgende lijn verder trekken. Een geëvolueerde McLaren moet hem daarbij helpen.

Jenson Button rijdt graag op de Hungaroring. Eén en ander zal allicht te maken hebben met het feit dat hij er zes jaar geleden de eerste van voorlopig dertien Grand Prix-overwinningen liet optekenen. In 2006 mocht het wedstrijdverloop door wisselende weersomstandigheden op zijn minst bewogen genoemd worden. Laat er nu voor zondag een bijna identiek weertje voorspeld worden.

‘Is dat zo, ja?', grijnst Jenson Button, die die informatie uiteraard al lang eerder had meegekregen. ‘Ik hoop dat ik sinds 2006 toch al heb bewezen dat ik ook in droge, normale omstandigheden kan winnen.'

Dat heeft Jenson Button inderdaad al gedaan, onder andere bij de eerste race van dit seizoen, in Australië. Daar kon hij –na een opgave in Maleisië– in China nog een tweede plaats aan breien, maar dan: niets meer. In de volgende zes races scoorde Button amper zeven punten. Hij zakte tot de achtste plaats in de WK-tussenstand, op maar liefst 79punten van leider Alonso. De wereldkampioen van 2009 leek geen deuk in een pakje boter meer te kunnen rijden.

Zelfvertrouwen

Tot McLaren vorige week in Hockenheim met een geüpdate versie van de MP4-27 op de proppen kwam. Button vond zijn mojo terug en werd na de tijdstraf voor Sebastian Vettel met de punten voor de tweede plaats bedacht.

‘Jenson zat al langer terug op zijn beste niveau, maar door omstandigheden kwam dat er voor Hockenheim nog niet uit', legt technisch directeur Sam Michael uit. De oorzaak van Buttons dipje zou bij een nieuwe ophanging voor de McLaren hebben gelegen, waardoor de Brit de wagen niet meer helemaal correct aanvoelde en bij het bepalen van de juiste afstellingen telkens de mist in ging. In Canada –half juni– zou het bewuste onderdeel van de wagen zijn gehaald, waarna Button zich opnieuw beter in zijn vel voelde. Technische problemen zorgden er echter voor dat hij nog een paar races moest wachten om nog eens zwaar te kunnen scoren.

‘Het resultaat in Duitsland doet deugd', geeft Button toe. ‘Goed voor mijn zelfvertrouwen ook. Ik denk dat we hier in Boedapest wel degelijk op hetzelfde elan kunnen doorgaan. Natuurlijk is de Hungaroring een volledig andere omloop dan het circuit van Hockenheim, maar ik denk dat de nieuwe evoluties op onze wagen ook hier zullen werken.'

Ferrari en Red Bull

Een theorie die werd bevestigd tijdens de eerste vrije trainingen, want McLaren-teammaat Hamilton was telkens voorin te vinden. Voor de middag volgde Button hem op de voet, na de middag concentreerde hij zich op de langere runs. Tot een regenbui over het circuit trok. ‘Dat kan inderdaad ook zondag het geval zijn', keert Button terug naar het onderwerp aan het begin van het gesprek. ‘Maar ik hoop dat het droog blijft. Tijdens de natte kwalificaties in Hockenheim moesten we vaststellen dat we in de regen nog tijd moeten toegeven tegenover Ferrari en Red Bull. In droog weer is dat veel minder geval. Ik zou zelfs meer zeggen: we staan opnieuw op dezelfde hoogte als onze grootste concurrenten. Met een beetje meeval kan ik dit seizoen nog een tweede keer winnen.'

Corrigeer