Sociale netwerken niet zonder gevaar

Facebook wellicht trigger moordpoging

Facebook wellicht trigger moordpoging

Op deze plaats sloeg de schutter toe. Foto: vrs

Hasselt/Houthalen -

Davy S. schoot maandag zijn vriendin twee keer door het hoofd. Haar gewijzigde status op Facebook deed hem vermoedelijk door het lint gaan. In Engeland vielen zo al vier moorden. Relatietherapeuten waarschuwen voor sociale netwerken.

De aanhouding van de 24-jarige Houthalenaar Davy S. werd gisteren met een maand verlengd voor de Hasseltse raadkamer. Hij wordt beticht van poging tot moord. De verdediging van de schutter verzette zich niet tegen de verlenging, omdat er nog heel wat onderzoeksdaden moeten worden gesteld. Volgens advocaat Kurt Smets was de man ook onder invloed van drugs toen hij maandag de 19-jarige Didi Swiers uit Houthalen neerschoot. Een andere piste die blijft opduiken, is die van het sociale netwerk Facebook. Het slachtoffer had zondag de naam van haar nieuwe vriend op haar relatiestatus geplaatst en dat zou volgens sommigen bij de schutter de stoppen hebben doen doorslaan. Hij schoot haar een keer in de rug en twee keer in het hoofd aan de Genkersteenweg in Hasselt. Haar toestand is intussen stabiel.

Jaloezie

Dat Facebook een doorn in het oog van jaloerse exen kan zijn, werd al bewezen door een televisiereportage uit Engeland. Daar zijn de afgelopen jaren vier gevallen van moord opgetekend, allen veroorzaakt door het simpelweg wijzigen van de relatiestatus. Toch wordt de oorzaak van de moorden niet rechtstreeks toegekend aan het medium. Het was voor de daders de spreekwoordelijke druppel.

‘Door een relatiestatus te wijzigen op zo'n netwerk valt de dialoog weg. Woord en wederwoord bij een breuk zijn erg belangrijk voor een verwerkingsproces’, zegt relatietherapeute Linda Mommen uit Zonhoven. ‘Het is volgens mij ongezien in onze streek dat er zo een dramatische gebeurtenis volgt. Maar voor veel mensen is het sociale leven op internet belangrijker dan hun echte leven. Een gevaarlijke situatie, die heel wat jaloezie kan opwekken in een relatie.’

Volgens de moeder van Davy was het koppel stapelgek op elkaar. Relatieproblemen waren er niet. Toch niet met elkaar, zei ze al eerder in deze krant. ‘Davy deed alles voor Didi. Hij zorgde voor haar en nam haar altijd in bescherming. Maar het probleem is dat niet iedereen hun relatie accepteerde. Om die reden zijn ze twee jaar geleden zelfs samen weggelopen.’ De speurders gingen dinsdag ook langs bij zijn vader. Daar deden ze een huiszoeking en onder meer zijn computer werd in beslag genomen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio