‘Ook in Antwerpen worden vrouwen nagefloten op straat’

Antwerpen -

Ook in Antwerpen worden vrouwen lastig gevallen op straat, maar de situatie is niet te vergelijken met Brussel. ‘In Antwerpen is het zelfs verbeterd’, zegt de dienst Samenleven.

De reportage Femme De La Rue, waarin te zien is hoe jonge vrouwen op straat lastig gevallen worden door allochtone mannen, heeft tot heel wat ophef geleid.

‘In Antwerpen komt het ook voor’, zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. ‘Ik hoor regelmatig verhalen van jonge vrouwen die nagefloten werden of die werden aangesproken op hun kleding. Enkele jaren geleden liepen er in Antwerpen zelfs kerels rond op de Meir die zich de kledijpolitie noemden, en die jonge vrouwen aanspraken op hun al te prikkelende kleding. Maar het is zeker niet zo dat je in Antwerpen niet de straat op kunt als vrouw.’

Een specialist op de Antwerpse dienst Samenleven zegt dat de situatie enkele jaren geleden veel ernstiger was.

No go-zone

‘Het Kiel is een tijd een no go-zone geweest voor jonge vrouwen, die er werden uitgescholden of zelfs bespuwd door jonge kerels, maar dat is gelukkig verleden tijd. Dat hebben we te danken aan de moskees. De Antwerpse moskees zijn echt een plaats waar over maatschappelijke thema's wordt gepraat, waar jongeren worden aangesproken op hun wangedrag. Die sociale controle heeft ervoor gezorgd dat vrouwen hier veel minder lastiggevallen worden dan in Brussel, waar de moskees zich alleen met religieuze zaken bezig houden. Er zijn nog wel problemen, maar vooral met nieuwkomers. In de Handelsstraat zorgen Marokkaanse en Algerijnse nieuwkomers voor heel wat problemen, tot grote ergernis van de Marokkanen die hier al jaren zijn. De rellen in de Handelsstraat gingen aanvankelijk niet om drugs, maar om het feit dat die kerels een vrouw hadden geslagen."

Voormalig gemeenteraadslid Fatima Bali bevestigt dat moskeeën een belangrijke rol spelen in Antwerpen. ‘Maar er is ook in Antwerpen wel degelijk een probleem. Laten we dat niet uit oog verliezen. Ik heb lang meisjeskampen van het bisdom begeleid. Als onze meisjes werden lastiggevallen, dan was het altijd door Arabieren en Joden.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio