'Volkswagen slachtoffer van bedrijfsspionage'

'Volkswagen slachtoffer van bedrijfsspionage'

Foto: epa

De partner van Volkswagen in China, FAW, wordt ervan verdacht patenten van de Duitse autobouwer zonder toestemming gebruikt te hebben. Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt vrijdag. Volkswagen laat weten de zaak te onderzoeken.

Sinds enkele maanden zou de Chinese maatschappij FAW 'systematisch en gepland' Volkswagen bespioneerd hebben om motoren en versnellingsbakken te kopiëren, schrijft de krant op basis van bronnen binnen de groep. De Chinese onderneming wou met die onderdelen een automodel op de Russische markt brengen, waar het zou wedijveren met Volkswagen en zijn filiaal Skoda.

'We gaan de zaak intensief onderzoeken', bevestigde een woordvoerder van Volkswagen. Die onderstreepte nog dat de groep 'de voorbije jaren heel goed en in alle vertrouwen met de Chinese partner FAW samenwerkte'.
 
Eind 2010 doken bij Volkswagen al eerste verdenkingen op. FAW werd er toen van verdacht de motor van de modellen Polo en Golf illegaal na te bouwen. De bedrijfsleider van FAW, Xu Jianyi, beloofde daarna die praktijken te stoppen. Het zou volgens hem toen om een individuele fout gegaan zijn.
 
Ondertussen had FAW een fabriek in China gebouwd om de motoren te vervaardigen en was de productie ervan gestart. De Duitse autobouwer besloot toen geen klacht in te dienen tegen de partner, om de aanwezigheid op de Chinese markt niet te schaden.
 
FAW en VW werken sinds 1991 samen. In april besloten ze nog hun partnerschap met 25 jaar te verlengen. Volkswagen verkocht vorig jaar 2,26 miljoen wagens in China.
 
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees