Minder groene wagens verkocht in 2012

Minder groene wagens verkocht in 2012

Foto: toyota

De verkoop van 'groene' voertuigen in België neemt af sinds het begin van 2012. Dat blijkt uit cijfers van Febiac, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie, vrijdag. De daling is te wijten aan de afgeschafte federale premies en de economische crisis.

Tussen januari en juni 2012 daalde de verkoop van voertuigen die minder dan 105 gram CO2 per kilometer uitstoten, met 46,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tot en met 31 december 2011 genoten kopers nog van een korting van 15 procent op de aankoopprijs. 

'De afschaffing van de federale premies leiden tot een daling in de verkoop van minder vervuilende voertuigen', bevestigt Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac. 'De daling kan ook uitgelegd worden door de economische crisis.'

Premies

Volgens Febiac zet een fiscaliteit op basis van ecologische criteria kopers aan om groenere voertuigen aan te schaffen. 'Aangezien die meer geld kosten, kunnen federale premies dus dat prijsverschil compenseren.'

Sinds 1 januari 2012 nam het aantal voertuigen met benzinemotoren toe met 14,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarentegen wordt een dalende verkoop van dieselvoertuigen (-20,8 procent) en elektrische en hybridewagens (-23 procent) vastgesteld.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees