Rest van Limburg bleef vrijdagnacht gespaard van aangekondigd noodweer

Modderstromen na onweer

Modderstromen na onweer

Het aantal ondergelopen kelders bleef beperkt, al was er hier en daar toch wat overlast. Foto: vrs

TONGEREN/RIEMST -

Brandweerlui waren vrijdagnacht druk in de weer om de straten in heel wat straten in Nerem, Mal, Vreren en Rutten watervrij te maken. Zaterdagochtend gingen de pompiers weer de straat op om de resterende modder weg te spuiten.

Een hevig onweer zette vrijdagnacht heel wat straten blank in deelgemeenten van Tongeren en Riemst. Zowat alle manschappen van de Tongerse brandweer rukten uit om de wateroverlast onder controle te krijgen. De centrale kreeg ook een tientallen oproepen van ondergelopen kelders. Het ergste leed was zaterdagochtend achter de rug.

Het meest kritische punt was volgens adjudant Joeri Werelds in Sluizen. De stadsdiensten moesten er met een graafmachine uitrukken om de modder van de Viséweg te ruimen. Een modderstroom die naar beneden liep van de velden liet centimeters dikke smurrie achter. De pompiers moesten de straat en de voetpaden schoon spuiten.

‘We hebben in de eerste fase zo'n vijftien oproepen binnengekregen voor straten die blank stonden en ondergelopen kelders. Dat viel nog relatief goed mee. Het was voornamelijk de modder die het ons moeilijk maakte’, aldus Werelds. ‘Eerst kwam er nog een oproep binnen voor een brand, maar dat bleek loos alarm. Een bewoner had een bliksemschicht wat feller ingeschat.’

Doorweekt

Een bewoonster van de Tongersesteenweg was omstreeks 1.30 uur druk in de weer om haar inrit en garage op te kuisen. Ze kreeg hulp van enkele pompiers. ‘De schade is gelukkig beperkt, maar het zal nog wel enkele uren duren voor alles weer proper is. Dan is het een kwestie van de lager gelegen garage weer droog te krijgen’, zei de doorweekte vrouw.

Op zo'n vijftien locaties moesten ruimingswerken gebeuren, vooral rond Vreren. Ook bij buurgemeente Riemst waren er interventies in het gehucht Genoelselderen. De brandweer was nog de hele zaterdag in de weer om het wegennet schoon te krijgen. Door de grote hoeveelheid is er heel wat modder van de akkers op de straten gevloeid. Die brij zorgde voor veel overlast.

In Bilzen was er slechts één melding van een ondergelopen kelder. De rest van Limburg lijkt gespaard gebleven.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio