Ricardo Van Dongen snoept Dieter Verwilst prestigieuze zege af

Dieter Verwilst: ‘Kapitale fout in spurt'

© Johnny De Saedeleer

De Ronde van Vlaanderen kende opnieuw een zeer geanimeerd verloop. In de bergzone werd de moker bovengehaald. Het peloton spatte verschillende keren in kleine groepjes uit elkaar. Na de Hostellerie viel de wedstrijd in de beslissende plooi.

Freddy De Geest

De Nederlander Ricardo Van Dongen (Vacansoleil) volgt Martijn Degreve op als winnaar.

Na een 20-tal kilometer verschenen Julien Van Den Brande, Gianni Colpaert, Nick Van Peteghem en Ruben Pols voorin. Michaël Goolaerts en Gianni Limpens pikten hun wagon aan. De kopgroep versierde een bonus van 55”, maar na de dubbel Taaien- en Eikenberg vormde zich een kopgroep van ruim 30 renners. Later verdubbelde dat aantal nog. Op de Valkenberg muisden Tanguy Degroeve en Janbart Opsomer er vanonder. Benjamin Declercq, Maxime Farazijn en Miel Houfflyn reageerden, maar deze vlucht was een kort leven beschoren.

Na de Hostellerie, de laatste beklimming van de dag, viel de beslissing. Dieter Verwilst, Nathan Van Hooydonck, Tijs Delbaere, Ricardo Van Dongen en Pieter Tubax bundelden de krachten. Tubax loste snel de rol. Jasper Dult, Michiel Van Echelpoel, Julien Van Den Brande, Jan Logier, Jeroen Van Houdt, Gertjan De Sy, Ruben Pols, Michael Goolaerts, Tom Bosmans, Benjamin Declercq en Maxime Farazijn tekenden voor een reactie.

Toen de voorsprong van het kwartet opliep tot 45”, reageerde De Sy. Bosmans beende De Sy bij en samen overbrugde het duo de kloof met de leiders. Onder de rode vod kwamen nog zes renners in aanmerking voor de zege. Bosmans probeerde zijn metgezellen nog te verschalken in de laatste hectometers, maar hij werd snel gecounterd. De spurt werd gewonnen door Van Dongen, die Verwilst en Van Hooydonck naar de overige podiumplaatsen verwees.

‘Mijn ploegmakker Julien Van Den Brande liet op de uitloper van de Hostellerie een gat vallen', zegt Verwilst. ‘Ik kreeg goede gezellen mee en het draaide goed rond. Ik hoopte wel dat men in het slot nog zou aanvallen, maar dat gebeurde niet. In de spurt nestelde ik me in het wiel van Delbaere, die al van op 500 meter aanzette. Van Hooydonck nam over, maar ze vielen beiden snel stil. Als niet-spurter durfde ik niet aangaan en dat was een kapitale fout. Tweede, als eerstejaars mag je niet klagen, maar toch. Dit is een gemiste kans.'

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie