Twee jonge nachtzusters trommelen vier collega's op voor feestje

Verpleegsters ontslagen na dronken feestje

Verpleegsters ontslagen na dronken feestje
AALST/EREMBODEGEM -

Zes jonge verpleegsters van het Aalsterse OCMW-rusthuis De Hopperank zijn op staande voet ontslagen omdat ze 'snachts een feestje hadden gebouwd in het bejaardentehuis. ‘Dit kan gewoonweg niet. Daarom is kordaat opgetreden', stelt OCMW-voorzitter Patrick De Smedt (SP.A).

Het Aalsterse OCMW baat drie rusthuizen uit. De Hopperank ligt in Erembodegem en telt 54 eenpersoonskamers. ‘Een team van gekwalificeerd verpleegkundig en verzorgend personeel staat in voor de dagelijkse verzorging, en uiteraard is er ook een nachtdienst aanwezig', staat op de website te lezen.

Dat laatste was ook tijdens de nacht van 13 op 14 juli het geval. Net zoals altijd waren toen twee verpleegsters van dienst. De twee jonge vrouwen hadden deze keer echter zonder medeweten van de directie een feestje georganiseerd in de personeelsrefter van het bejaardentehuis. Vier andere verpleegsters van het rusthuis –ook allemaal jonge mensen– kwamen die nacht speciaal voor de gelegenheid naar het bejaardentehuis afgezakt.

Pillen liggen niet klaar

Onder hun zessen feestten de verpleegsters de hele nacht door. De festiviteiten werden rijkelijk overgoten met alcohol. Toen hun shift erop zat, gingen ze naar huis. Het leeggoed lieten ze in de personeelsrefter achter.

De collega's die 's morgens kwamen aflossen, stelden vast dat de nachtzusters geen enkele van hun taken hadden uitgevoerd. Zo werd de medicatie die de patiënten 's ochtends hadden moeten krijgen, niet klaargelegd. Traditioneel is dat iets dat tot het takenpakket van de nachtmensen behoort.

De 54 bejaarden van het rusthuis zouden volgens bronnen binnen het rusthuis niks gemerkt hebben van het gedrag van de verpleegsters. Maar of de zes verpleegsters ook effectief volgens de regels van de kunst hun nachtronde hebben gedaan, is heel twijfelachtig.

De zes – allemaal contractuelen – werden de maandag na de feiten meteen ontslagen. Volgens de directie ‘beantwoorden ze niet aan de basisfilosofie om in de zorgsector te werken.' Alcoholgebruik is bovendien strikt verboden in de Aalsterse zorgsector.

De OCMW-raad moet de beslissing van de directie volgende week officieel nog goedkeuren, maar dat is wellicht niet meer dan een formaliteit. De betrokkenen, die individueel én in groep werden verhoord, hebben de feiten immers toegegeven en hun ontslag betekend.

OCMW-voorzitter Patrick De Smedt bevestigt alles, maar betreurt dat de feiten uitlekten.

‘Dit is niet goed voor de werknemers én het OCMW', stelt hij. De Smedt staat wel volledig achter het strenge optreden van de directie. ‘Wij zetten sterk in op de kwaliteit van de dienstverlening en daarom kunnen zulke dingen gewoon niet. Mensen werken in de zorgsector met andere mensen. Ook al hebben de patiënten hier geen last van gehad, dit is onverantwoord gedrag. Daarom is kordaat opgetreden, hoe moeilijk of hoe pijnlijk dit ook is', klinkt het. De Smedt voegt er overigens meteen aan toe dat zoiets in het verleden nog nooit is gebeurd. ‘Dit kwam dan ook als een totale verrassing aan'.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio