Leerkracht zamelt na toeristische rondreis door Nepal geld in voor plaatselijk schoolproject

Lieven Mees koppelt reizen aan ontwikkelingshulp

Lieven Mees koppelt reizen aan ontwikkelingshulp

Lieven Mees wilde na zijn reis aan Nepal, graag iets meer doen voor de plaatselijke bevolking. Foto: ppg

Rummen -

Lieven Mees koppelt het nuttige aan het aangename, ontwikkelingshulp aan reizen. Na een bezoek aan Nepal vergaarde Lieven geld om nieuwe schoolgebouwen op te trekken in Lumbini. Hij plant nu hulp aan Nicaragua, na een eerdere actie voor Senegal.

Lieven Mees (40) is erg sociaal bewogen en sportief. De leraar Lichamelijke Opvoeding aan de Provinciale Handels- en Kunstschool in Hasselt leeft intens mee met de bevolking in de derde wereld. Een bezoek aan zo’n land gaat gemakkelijk gepaard met een daaropvolgende hulpactie voor de bevolking. ‘Ik wil altijd helpen bij acties aan derde wereldlanden’, vertelt Lieven. ‘’Eerst zette ik mij in voor een project in Columbia, op touw gezet door een collega van mij. Nadien trok ik naar Senegal om er te mountainbiken en de 3.000 euro die ik inzamelde voor een plaatselijk project te overhandigen. In de komende herfst wil ik een gelijkaardig initiatief ondernemen voor Nicaragua.’

Leerkrachten begeleiden

‘De aandacht voor Nepal ontstond spontaan tijdens een toeristisch bezoek aan dat land. Ik ontmoette er tijdens een trekking Engelse, Canadese en Nederlandse dames, die werken voor Volunteer Services Overseas, kortweg VSO. De vereniging werkt voor Nepalese scholen en begeleiden leerkrachten om er nog beter les te kunnen geven. Dat wekte mijn interesse. Tijdens een van de gesprekken rees het idee een initiatief te nemen voor een basisschool in Lumbini. Het zou alvast geen groot project worden. Zo gaf ik in samenwerking met het gemeentebestuur van Geetbets een reisvoorstelling over Nepal in gemeenschapscentrum Pax in Rummen. Er daagden 70 geïnteresseerden op, die financieel hun duit in het zakje deden. Het ingezamelde geld maakte ik over aan Akke Antje Heltema, de Nederlandse dame van VSO. Daarna werd het geld samen met andere schenkingen besteed aan de bouw van twee nieuwe schoolgebouwen, goed voor vier klaslokalen, naast de bestaande, schamele infrastructuur. Ook de inrichting en de aankoop van schoolbenodigdheden kon er deels mee verwezenlijkt worden. De school had amper één gebouwtje en het was meestal lesgeven aan 400 leerlingen onder de boom. Dat is nu grotendeels voorbij’, besluit Lieven.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio