Ook Duitsland schort deel ontwikkelingshulp aan Rwanda op

Duitsland heeft een deel van zijn ontwikkelingshulp aan Rwanda opgezegd. Dat heeft de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Dirk Niebel zaterdag in Berlijn aangekondigd. Eerder hadden ook al de Verenigde Staten en Nederland hun lopende financiële steun aan Rwanda opgeschort. Dat loopt zo miljoenen euro's mis.

loa

Een recent VN-rapport beschuldigt Rwanda ervan steun te bieden aan muitende Congolese soldaten die in het oosten van de Democratische Republiek Congo verantwoordelijk zijn voor geweld tegen de Congolese bevolking.

Duitsland schrapt een budget van 21 miljoen euro ontwikkelingshulp aan Kigali, die begroot was voor de periode 2012-2015. Europa's grootste economie wil 'zonder ambiguïteit een signaal sturen aan de Rwandese regering', luidde het. Niebel roept Rwanda op tot 'een volledige samenwerking' met de VN.

Volgens een VN-rapport dat eind juni is vrijgegeven, krijgt de M23-beweging (Beweging van 23 maart) directe steun vanuit Rwanda in de vorm van rekruten, wapens en munitie. De M23-beweging bestaat uit leden van de voormalige Congolese Tutsi-rebellen van het CNDP (Congrès National pour la Défense du Peuple). Paul Kagame, president van Rwanda, heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie