Bioboer oogst gerst voor Gageleer

Bioboer oogst gerst voor Gageleer

Joris Willems (rechts) en Dirk Geysels van Gageleer bij het geoogste gerst. Foto: ram

Poederlee -

Boer Joris Willems uit de Groesaard in Poederlee heeft dit weekend zijn gerst geoogst. Het is net als vorig jaar weer brouwgerst die voor een deel bestemd is om Gageleer mee te brouwen.

Gageleer is een Kempens biobier en is erg populair, vooral bij metalfans. ‘Ik kan 25 ton gerst laten afvoeren naar een graanhandelaar in Zeeland’, aldus boer Joris. ‘Die slaat de gerst op in een kleine silo waarin hij apart kan gehouden worden voor de mouterij om er dan later Gageleer mee te brouwen.’ De rest van de gerst gaat naar een biologische boerderij in Nederland met kieskeurige geiten.

Vorig jaar zaaide Joris Willems voor het eerst brouwgerst. Het zat de graanboeren in Europa toen niet mee. ‘De oogst was kleiner en van een mindere kwaliteit dan normaal. Niettemin slaagde Bio-Joris, zoals de boer ook bekend staat, erin gerst te oogsten die de eisen van de mouterij doorstond’, zegt Louis Meulders namens Gageleer cvba. ‘Dat resulteerde begin dit jaar in 30.000 liter stevige Gageleer, Ook dit jaar zat het de Europese graanboeren niet echt mee. Het voorjaar was eerst te droog en daarna was het lange tijd te nat en koud. Dat heeft geleid tot een aanzienlijk kleinere opbrengst van verschillende graansoorten. Niettemin schat Joris Willems dat de opbrengst niet al te erg gaat tegenvallen.’

Gagel

Het is dit jaar de eerste keer dat de Poederleese brouwgerst volledig aan de strenge normen van bio-landbouw zal voldoen.

Gageleer komt van gagel, een lage struik die in de voedselarme moerassen van de Kempen groeit. Zijn aromatische bladeren en bloempjes werden al in de Middeleeuwen gebruikt als hoofdbestanddeel van gruut, de toenmalige smaak- en bewaarstof van bier. Dat oude recept is weer tot leven gebracht in de Gageleer.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio