Jarig Surfers Paradise stelt fotoboek voor

Jarig Surfers Paradise stelt fotoboek voor

De pioniers van Surfers Paradise stellen trots hun fotoboek voor. Foto: nmi

Knokke-Heist -

Voor de oprichters van Surfers Paradise, Frank Vanleenhove en Jean Deloddere, zal de viering van het 25-jarige bestaan van de surfclub gelden als een mijlpaal in hun leven. Zowel de oprichters als de pioniers van het eerste uur hebben vele stormen doorstaan, maar zijn met de surfclub een icoon van de kustgemeente geworden.

In Scharpoord is naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van Surfers Paradise een fotoboek voorgesteld over de geschiedenis van de surfclub.

‘De surfclub vindt haar oorsprong in het Zegemeer, waar ik begin de jaren tachtig les gaf in het plankzeilen’, vertelt Frank Vanleenhove. ‘In de jaren tachtig stapte ik naar het gemeentebestuur met de vraag of ik een stuk strand kon krijgen om er een surfclub op te richten. Burgemeester Lippens zette toen het licht op groen met de opmerking dat wij aan het openluchtzwembad in het hol van pluto kropen. Als jonge twintiger zag ik een toekomst in het plankzeilen omdat de watersport in volle opmars was. Klap op de vuurpijl was het optreden van de Beach Boys op 21 juli 1987.’

Voor de aanhangers van het plankzeilen was het een echte pionierstijd. ‘Ons eerste clubhuisje was een gewone strandtent. Bij de eerste uitbreiding waren wij de eerste surfclub die over toiletten beschikte. Het stromend water haalden wij met een tuinslang die was aangesloten op een kraan van het zwembad. Daarvoor hadden wij een stukje van de zeedijk opengelegd, wat nu ondenkbaar is’, lacht Vanleenhove.

De eigenlijke doorbraak van Surfers Paradise kwam er in 1998 met de bouw van een nieuw clubhuis. ‘Het was basejumper Cedric Dumont die met een parachutesprong vanop 3.000 meter de sleutel overhandigde aan burgemeester Lippens’, vertelt Vanleenhove.

Containers weg

Aan de bouw van het nieuwe clubhuis was ook een keerzijde. Bij de opmaak van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor strand- en dijkconstructies viel Surfers Paradise uit de boot. Nu, tien jaar later, is het einde van de tunnel in zicht. ‘Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) keurde onlangs het plan Zwingebied goed, waarin ook de surfclub is opgenomen. ‘In het raam van het nieuwe plan zullen de containers verdwijnen en vervangen worden door opslagplaatsen in iglovorm en ingewerkt worden in de duinen. Wij zijn klaar om de komende 25 jaar rond te maken’, besluit Vanleenhove.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio