Ouders laten kleintjes achter in auto en gaan shoppen met hun oudste kind

Peuters net op tijd uit snikhete auto gered

Peuters net op tijd  uit snikhete auto gered

Op deze parking van een winkelcentrum langs de A12 in Schelle lieten de ouders hun twee kleine kinderen achter in de auto. Foto: TDK

SCHELLE -

Twee kindjes van een en twee jaar zijn zondagnamiddag uit een snikhete auto gehaald. De ouders hadden hun peuters op een parking in Schelle achtergelaten en gingen shoppen. Een voorbijganger merkte de zwetende kindjes op en sloeg alarm. Net op tijd, bleek later.

Kort na de middag ging het gezin kleren kopen in een winkel langs de A12 in het Antwerpse Schelle. Ze parkeerden hun auto op de parking van Shopping A12, een klein shoppingcenter met een tiental winkels. Samen met hun oudste kind stapten ze de winkel Concept Fashion Store binnen. Hun jongste kinderen, een en twee jaar oud, lieten ze op de achterbank van hun wagen zitten en sloten die zonder enige verluchting af. Net op dat ogenblik scheen de zon krachtig en steeg de temperatuur in de wagen vrij snel.

‘Het was een bezoeker van een fitnesszaak die de kindjes in de wagen had zien zitten en ook opmerkte dat ze fel aan het zweten waren. Hij klampte een andere bezoekster van het winkelcomplex aan en zij stapte onze winkel binnen met de vraag om de politie te bellen', zegt een medewerkster van Concept Fashion Store. ‘Met de dode baby in Evere in het achterhoofd (vorige week overleed een baby van zes maanden in een snikhete auto toen zijn vader hem vergat naar de crèche te brengen, nvdr.) hebben we onmiddellijk de hulpdiensten gebeld. Hadden we geweten dat die ouders op dat ogenblik in onze winkel stonden, dan hadden we hen natuurlijk onmiddellijk van het gevaar op de hoogte kunnen brengen. Dan waren die kindjes nog sneller uit de wagen gehaald.'

Ziekenhuis

Toen even later de politie en ziekenwagen met loeiende sirenes arriveerden, kreeg de vader een telefoontje. ‘Het was de politie die hem vroeg waar hij was en hem vertelde dat zijn kinderen in een snikhete auto zaten en er zo snel mogelijk uit moesten. Daarop is de moeder naar buiten gelopen en heeft de auto geopend. De vader wou eerst nog afrekenen maar we hebben hem onmiddellijk ook naar buiten gestuurd.'

De twee peuters zijn naar het ziekenhuis van Reet overgebracht voor een grondig onderzoek. Ze kampten allebei al met uitdrogingsverschijnselen en een verhoogde lichaamstemperatuur. Toch leek alles goed mee te vallen. Na verzorging mochten de twee kindjes zondagavond het ziekenhuis alweer verlaten.

Hoe lang de twee kinderen al in de auto zaten, is niet helemaal duidelijk. Volgens de getuige zaten de peuters drie kwartier tot één uur in de auto. De ouders, 26 en 42 jaar en afkomstig uit Schelle, zouden aan de politie verklaard hebben dat de kinderen slechts enkele minuten in de auto zaten en dat ze nog niet lang in de winkel aanwezig waren.

Na afloop is de moeder van de twee kindjes de aankopen nog snel komen betalen en bedankte ze de verkoopster dat die de hulpdiensten had gebeld. Wellicht beseften de ouders niet aan welk gevaar ze hun kinderen hadden blootgesteld.

Voorlopig is het nog niet zeker of de zaak een gerechtelijk staartje krijgt voor de ouders.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio