Fit & Gezond

Soa's opnieuw in opmars

Soa's opnieuw in opmars

Foto: Shutterstock

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen stelt opnieuw een toename vast van het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Artsen moeten vooral tijdens de zomerperiode testen op soa's en sensibiliseringscampagnes lijken een maat voor niets. Dat meldt Gazet van Antwerpen.

'Festivalitis noemen wij dat', zegt dokter Ludwig Apers van het ITG in de Gazet van Antwerpen. 'Het gaat om jongeren die losse seksuele contacten hebben op muziekfestivals, maar ook om volwassenen die zich onder invloed van drank of door een vakantielief lieten verleiden tot onbeschermd vrijen.'

Het aantal diagnoses van soa's stijgt jaarlijks gemiddeld met 15 procent. Twintigers krijgen meestal te maken met chlamydia en gonorroe, terwijl dertigers en veertigers het meest getroffen worden door de 'vergeten' maar erg besmettelijke geslachtsziekte syfilis. 

Verontrustende cijfers volgens de experts, want de toename van soa's zet zich gestaag voort. Dit jaar werden al evenveel gevallen van hepatitis C vastgesteld als in het volledige jaar 2011.

Het feit dat aids niet langer als een dodelijke ziekte wordt beschouwd, kan verklaren waarom steeds meer mensen onveilig vrijen. toch kunnen veel soa's ook door orale seks kunnen overgedragen, licht dokter Ludwig Apers toe op Radio 1. Artsen dringen erop aan dat patiënten zich sneller laten testen. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees