Belgische rente op laagste peil sinds invoering euro

Belgische rente op laagste peil sinds invoering euro

Foto: © Bert Van Den Broucke

De Belgische overheid heeft 3,45 miljard euro opgehaald door de uitgifte van obligatie van 5 tot 14 jaar. Dat gebeurde tegen de laagste rente sinds de invoering van de euro in 1999.

 Dat meldt het agentschap van de schuld. De veiling is zo een meevaller voor de overheid, die minder moet betalen voor leningen. Eind vorig jaar stond de rente op Belgisch staatspapier nog op recordhoogte.

Uiteindelijk was er 1,7 keer meer vraag dan er obligaties beschikbaar waren. Belgische obligaties zijn internationaal in trek, omdat er van wordt uitgegaan dat de België niet tot de meest risicovolle landen in de Eurozone behoort. Beleggers nemen daarom genoegen met een lagere rente.

Het grootste deel van de nieuw uitgegeven obligaties heeft een looptijd van 10 jaar. Er zijn voor 1,33 miljard euro obligaties uitgegeven die in september 2022 moeten worden terugbetaald. De rente bedraagt 2,624 procent. Dat is aanzienlijk lager dan de 3,217 procent die werd gegeven op de gelijkaardige obligaties die op 25 juni werden uitgegeven.

Ook voor de obligaties op 5 en 14 jaar daalde de rente stevig. De obligaties die in juni 2017 vervallen brengen 1,14 miljard binnen, tegen 1,339 procent. Op 25 juni moest de staat daar nog een vergoeding van 2,125 procent tegenover zetten. 

Wie tot maart 2026 geld beschikbaar heeft gesteld, krijgt daar 3,056 procent voor, ook een daling ten opzichte van de 3.641 procent die bij de vorige veiling op 21 mei werd vastgelegd.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees