Fit & Gezond

Denk je dat je te dik bent? Dan word je het ook

Denk je dat je te dik bent? Dan word je het ook

Foto: shutterstock

Tieners die van zichzelf denken dat ze dik zijn, hebben meer kans om later ook effectief dik te worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse professor Koenraad Cuypers aan de Noorse Universiteit van Trondheim.

Cuypers onderzocht 1.000 jongens en meisjes tussen 13 en 19 jaar en kwam tot de conclusie dat vooral meisjes zich op deze leeftijd te dik vinden. Elf jaar later onderzocht hij deze proefpersonen opnieuw, met een verrassend resultaat. De helft had na elf jaar een gezond gewicht, 30 procent van de dames en 41 procent van de heren waren te dik geworden, acht procent van de vrouwen en negen procent van de mannen bleek obees te zijn.

Opvallend is dat niet alleen het voedingspatroon of de fysieke activiteit bepaalde of iemand te dik werd, maar ook het zelfbeeld uit de puberteit. De verklaring is volgens Cuypers dubbel: 'Eerst en vooral gaan mensen die zichzelf te dik voelen, anders eten', vertelt hij in Het Laatste Nieuws. 'Diëten gebeurt niet altijd even gezond of doordacht, waardoor ze vaker nog meer bijkomen of in een jojo-patroon vervallen. Een tweede belangrijke oorzaak is psychologisch.  Mensen die zich dikker voelen dan het slanke ideaalbeeld dat ons door de strot geramd wordt, ervaren een psychosociale stress. Ze maken zich constant zorgen over hun gewicht, voelen zich niet goed in hun vel waardoor ze te maken krijgen met angstgevoelens en nervositeit. Die druk veroorzaakt vetophoping rond de maag."

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees