Inflatie wakkert aan tijdens zomer

Inflatie wakkert aan tijdens zomer

Vooral vakantieparken werden duurder. Foto: © Khalid Sellam

De Belgische inflatie gaat in juli opnieuw een beetje hoger, na de forse daling in juni. Dat blijkt uit de maandelijkse consumptie-index van de FOD Economie. De inflatie staat nu op 2,32 procent, tegen 2,26 procent in juni. In mei lag de inflatie met 2,81 pct wel nog een pak hoger.

De voorbije maand werden vooral vakantiedorpen (+47 pct) flink duurder. Ook hotelkamers (+6,9 pct). Deze beide factoren zijn te verklaren door het feit dat de zomervakantie is aangebroken. Verder stegen de verkeersbelasting (+2,8 pct), huisbrandolie (+1,7 pct) en motorbrandstoffen (+0,3 pct) in prijs.

Deze prijsstijgingen werden slechts gedeeltelijk gecompenseerd door de goedkopere snijbloemen (-4,3 pct), fruit (-1,3 pct) en groenten (-1,6 pct). Uitschieters waren perziken, paprika's en tomaten, die elk een kwart minder kostten.

Benzine werd als enige motorbrandstof iets goedkoper (-0,5 pct), net als aardgas (-0,4 pct). De energie-inflatie ligt met 2,94 procent in juli een pak lager dan de 5,72 procent in mei of zelfs 13,9 procent in januari van dit jaar.

De gezondheidsindex, die een andere samenstelling kent dan de consumptieprijsindex en gebruikt wordt voor de berekening van de spilindex, steeg in juli met 2,23 pct. De spilindex is zoals verwacht niet overschreden. Er komt dan ook geen indexering van de lonen en uitkeringen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees