Mama

Werken na achtste maand zwangerschap is even schadelijk als roken

Werken na achtste maand zwangerschap is even schadelijk als roken

Foto: shutterstock

Vrouwen die na hun achtste maand zwangerschap aan het werk blijven, kregen lichtere baby's dan vrouwen die stopten met werken tussen hun zesde en hun achtste maand zwangerschap. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.

Wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Essex analyseerden gegevens van een Amerikaanse en twee Britse studies en concludeerden dat werken na de achtste maand zwangerschap zeer slecht is voor de groei van het kind in de baarmoeder. De baby's van vrouwen die bleven werken, waren gemiddeld 230 gram lichter dan de baby's van vrouwen die tussen de zesde en achtste maand van hun zwangerschap stopten met werken. Ook vrouwen die roken tijdens de zwangerschap, krijgen kinderen met een lager geboortegewicht. Alleen toekomstige moeders die jonger dan 24 waren, merkten weinig van de negatieve gevolgen van het blijven werken

'Kinderen met een laag geboortegewicht hebben later doorgaans een zwakkere gezondheid, maar ook mentaal ontwikkelen ze zich trager, met bijvoorbeeld slechte schoolresultaten tot gevolg',  klinkt het bij professor Marco Francesconi, een van de onderzoekers. Hij pleit daarom voor een systeem waarbij werkgevers aangemoedigd zouden worden vrouwen niet alleen na, maar ook voor de geboorte van hun kind de nodige rust te geven.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees