Sloop en renovatie klaar tegen eind dit jaar

Nieuwe toekomst voor oude papierfabrieken

Nieuwe toekomst voor oude papierfabrieken

De verloederde papierfabriek Catala krijgt een nieuwe bestemming.

Huizingen -

De herontwikkeling van de oude site van de papierfabrieken in de Demeurslaan, voortaan de ‘Manchester-site’ genoemd, is gestart. Een deel van de gebouwen wordt gerenoveerd, een ander deel wordt terreinen voor een kmo-zone.

De al jarenlang verkommerde papierfabriek Catala werd drie jaar geleden opgekocht door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) om te herontwikkelen tot een bedrijventerrein. Het gaat om een zogenaamde brownfield. De studiebureaus Arcadis en Hub werkten een masterplan uit, waarbij een aantal gebouwen wordt gesloopt en andere gebouwen worden gerenoveerd tot een ‘erfgoedcluster’.

Inmiddels is met de sloop en renovatie van de gebouwen de eerste, effectieve stap gezet. De nv Aclagro uit Wondelgem startte in mei met de werken, die ten laatste tegen het einde van het jaar worden afgerond. Deze eerste fase omvat de restauratie van zes historisch waardevolle panden –de erfgoedcluster– met een oppervlakte van 6.700 m2.

Bij een herontwikkeling in de richting van kantoorachtige bedrijvigheden zijn tweehonderd nieuwe arbeidsplaatsen op termijn haalbaar. Daarnaast omvat de eerste fase ook de sloop van bepaalde panden. Tegelijk wordt de oude schouw, het baken van de site, gerenoveerd door het gespecialiseerde bedrijf Eyckmans uit Heultje (Westerlo). De POM kreeg hiervoor subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Hermesfonds van de Vlaamse regering.

Na de vakantie start de nv Stallaert uit Zemst met de tweede fase van de sloop van de resterende gebouwen. Deze werken, met de steun van het vernieuwingsfonds van het Vlaams Departement Ruimtelijke Ordening, creëren 25.000 tot 30.000 m2bebouwbare vrije ruimte voor een kmo-zone.

Waterproblematiek

Omdat de site deels in overstromingsgevoelig gebied ligt, werden extra maatregelen genomen voor duurzaam waterbeheer. De Molenbeek, die de site nu ondergronds doorkruist, krijgt opnieuw een open bedding. Dit moet niet alleen zorgen voor een betere waterberging en vismigratie, maar oogt ook mooier. De POM stelde een studiebureau aan om dit uit te werken, in samenwerking met de provinciale dienst Waterlopen.

Er is ten slotte ook een ontwerper aangesteld om de inrichtingsplannen uit het masterplan meer in detail uit te werken. Zo wil de POM zo snel mogelijk kunnen starten met de volgende fase van dit project.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio