Soldenperiode is geen groot succes

Regenweer doet soldenomzet dalen

Regenweer doet soldenomzet dalen

Ondanks superkortingen was de soldenperiode geen succes. Foto: kvh

Genk/Hasselt/Lommel -

De zomersolden werden gisteren afgesloten met superkortingen. De meeste modezaken zagen met het slechte weer de omzet dalen.

Er werden gisteren nog een allerlaatste dag superpromoties geafficheerd. Handelaars wilden met deze supersolden nog de laatste koopjes van de hand doen. Er werd over het algemeen minder verkocht dan de voorbije jaren.

De oorzaak is vooral bij het slechte weer te zoeken. Volgens een onderzoek van Unizo en de Mode Unie spreken de meeste zelfstandige modehandelaars van een omzetdaling van 1,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat geldt vooral voor kleding, schoenen, lingerie, lederwaren en accessoires. Volgens datzelfde onderzoek hebben 39 procent van de handelaars dezelfde omzet gehaald als vorig jaar, 37 procent deed het minder goed en 24 procent tekende winst op.

Het kon erger

‘In Hasselt kunnen we spreken van eenzelfde verhaal’, zegt voorzitter van de Verenigde Handelaars Guido Quintens. ‘De ene handelaar is blij, de andere klaagt. De warme week van vorige week heeft nog wat extra volk getrokken. En regen betekent niet altijd minder volk. Wat moet je anders doen bij regenweer? Dat is toch het perfecte shopweer. Natuurlijk worden er dan wel minder echte zomerspullen gekocht. In Hasselt kunnen we bovendien nog rekenen op de vele toeristen die toch ook in de geldbuidel tasten.’

Ook in Lommel spreken ze niet van een topseizoen, maar hebben ze ook al ergere soldenperiodes gezien.

‘Het weer is uiteraard zeer bepalend. Wat modehandelaars willen zijn warme zomers en koude winters. Na een tegenvallend voorjaar hopen we op een goede koude winter, zodat de wintercollecties wel verkocht raken’, meldt Yvo Vangenechten van Unizo Lommel.

In Genk werd de balans nog niet opgemaakt. ‘Ik denk dat de nationale cijfers een juiste barometer zijn en dat we een iets mindere soldenperiode achter de rug hebben. Het weer zit daar waarschijnlijk wat voor tussen’, zegt voorzitter van Genk Shopping Stad Frank Cuypers. Tijdens de laatste soldendag was er in Genk in ieder geval geen sprake van een overrompeling.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio