Commerciële tv-zenders moeten meer ondertitelen

Commerciële tv-zenders moeten meer ondertitelen

Minister Ingrid Lieten Foto: belga

Commerciële tv-zenders zoals vtm en VT4 zullen in de toekomst meer programma's moeten ondertitelen. Dat heeft Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) beslist, zo staat dinsdag in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

De VRT is als openbare omroep nu al verplicht om een deel van haar programma's te ondertitelen. Lieten wil tegen eind dit jaar een gelijkaardige verplichting invoeren voor de commerciële zenders. Hoe groter hun marktaandeel, hoe meer programma's ze zullen moeten ondertitelen.

Zo zullen zenders met een marktaandeel van meer dan 30 procent tot 80 procent van de zendtijd moeten ondertitelen. Voor zenders met een marktaandeel van 15 tot 29 procent - zoals vtm nu - gaat het om 50 procent. Na drie jaar wordt dat zelfs 75 procent. Zenders met een marktaandeel van 5 tot 14 procent - zoals VT4 en 2BE nu - moeten 40 procent van de zendtijd ondertitelen, en 65 procent na drie jaar.

Voorts zullen de commerciële zenders moeten zorgen voor gesproken ondertiteling en audiodescriptie bij een aantal programma's, zodat ook slechtzienden die kunnen volgen.
In Vlaanderen zijn er ongeveer 800.000 personen met een auditieve handicap en nog eens bijna 200.000 personen met een visuele handicap.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees