Parket bevestigt aanhouding Belg in Thailand

De Belg Marc De Schutter (57) is maandag in Phuket, een toeristische trekpleister in Thailand, op vraag van de Antwerpse justitie gearresteerd. Dat meldt de Thaise politie. Het Antwerpse parket bevestigt de aanhouding van 'een 57-jarige Belg'.

Het parket van Antwerpen is erg karig met informatie. 'In het belang van het onderzoek wordt vooralsnog geen verdere commentaar gegeven', aldus parketwoordvoerder Paul Van Tigtchelt.

Luxe

Volgens Phuket Wan, een nieuwswebsite gericht op toeristen in Thailand, werd De Schutter opgepakt in een luxueus huurhuis in Lawai Beach, 690 kilometer ten zuiden van Bangkok. Hij woonde er 17 maanden met een 24-jarige Thaise vrouw en pendelde regelmatig naar Singapore.

Veertig politieagenten waren volgens de website bij de operatie betrokken. Een twintigtal leden van de Crime Suppression Division uit de hoofdstad Bangkok waren speciaal afgezakt naar Phuket.

Documenten, computers, gsm's en twee voertuigen zijn door de Thaise politie in beslag genomen.

De Schutter wordt in ons land gezocht voor de moord op een vrouw, het verhullen van de doodsoorzaak, witwassen en omkoping. Bovendien onderhield hij contacten met drugsnetwerken in Nederland, Israël, Ierland en Armenië.

Hij was ook betrokken in de Superclub-affaire, een grote fraudezaak van videoketen Superclub in de jaren negentig, en is ook genoemd in het Forcom-dossier. Die zaak bracht aan het licht dat leden van de Antwerpse politie betrokken waren bij oplichting en geknoei met zwart geld, en dat ze zakelijke contacten onderhielden met de georganiseerde misdaad.

Most wanted

'Hij is gewoon een van de vele internationale criminelen die hun land ontvluchten en naar Phuket of een andere toeristische bestemming in Thailand verhuizen', vertelde politieagent Pisan Pakdeenaruenard aan Phuket Wan. 'Wij streven ernaar om actief op zoek te gaan en hen uit te leveren.'

Nog volgens de politieman, die De Schutter Belgium's most wanted man noemt, zal aan de procureur-generaal de toestemming worden gevraagd om hem uit te leveren aan ons land. De administratieve rompslomp voor zijn uitlevering kan nog twee dagen duren.

In stilte

Dinsdag werd hij overgevlogen naar de hoofdstad Bangkok. Vandaag werd De Schutter, die een fel roos hemd droeg, op een persconferentie aan de media getoond. De Schutter verklaarde al een jaar in Thailand te zitten en geen misdaden te hebben begaan.

'Hij werd nooit op de zwarte lijst van Interpol geplaatst, omdat België wilde dat we deze zaak in stilte zouden afhandelen', liet de Thaise politie nog weten.

In tegenstelling tot wat de nieuwswebsite Phuket Wan schreef, staat de Belgische ambassadeur in Thailand niet in contact met de commandant van de Royal Thai Police, zo benadrukt Buitenlandse Zaken. Het zou wel kunnen dat een verbindingsofficier daarmee te maken heeft.

Op de ambassade konden ze geen extra informatie geven over de zaak. Buitenlandse Zaken zegt dat het bij zulke zaken niet betrokken is en dat het een zaak van justitie is.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees