Parket in beroep tegen vrijlating, Michelle Martin blijft in de cel

Parket in beroep tegen vrijlating, Michelle Martin blijft in de cel

Foto: AFP

Het parket-generaal van Bergen tekent cassatieberoep aan tegen de vrijlating van Michelle Martin. Dat heeft procureur-generaal Claude Michaux bevestigd aan onze redactie. Op welke gronden hij dat deed, wilde de procureur niet zeggen. Het beroep werkt opschortend. Martin blijft dus in de cel tot het Hof van Cassatie een uitspraak heeft gedaan. Dat moet binnen de dertig dagen gebeuren.

Dinsdagmiddag besliste de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen om Michelle Martin onder voorwaarden vrij te laten. De echtgenote van Dutroux moet zich vestigen in een Belgisch klooster, maar ze mag niet in de provincies Luik en Luxemburg verblijven. Ze moet ook voldoende afstand nemen van haar slachtoffers en psychologisch gevolgd worden door een therapeut. Nog een voorwaarde is dat ze de burgerlijke partijen moet blijven vergoeden en niet met de media mag praten.

Een klooster van de Arme Klaren in Malonne bij Namen had eerder laten weten Martin onderdak te willen geven als ze voorwaardelijk vrijkwam.

Niet alleen de procureur-generaal gaat in beroep tegen die beslissing, ook de advocaten van de nabestaanden doen dat. Advocaat Georges-Henri Beauthier heeft al aangekondigd dat hij naar het Hof van Cassatie stapt.

Beauthier is vooral boos omdat hij het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank niet kan inkijken. 'We hebben het arrest nog niet ontvangen. Ik vroeg de voorzitter van de rechtbank een afschrift van de beslissing, maar dat werd geweigerd.'

Beauthier zegt niet verrast te zijn door de beslissing van de rechtbank. 'We zijn niet tegen een vrijlating, maar niet onder alle omstandigheden. Er is niets gezegd over een compensatie. Mevrouw Martin zou werken en in ruil daarvoor voedsel en onderdak krijgen. Dat wordt zwartwerk genoemd', zegt de advocaat.

Tweede vraag tot vrijlating

Michelle Martin heeft eigenlijk slechts twee keer om haar vervroegde vrijlating gevraagd, zo heeft een van haar advocaten, Thierry Moreau, gezegd. In mei 2011 stemde de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen een eerste keer in met een voorwaardelijke vrijlating. Martin had toen voorgesteld haar intrek te nemen in een klooster in Frankrijk. Maar de Franse minister van Justitie verzette zich uiteindelijk tegen dit plan. Daarop trok de strafuitvoeringsrechtbank haar beslissing in september van dat jaar in.

In juni van dit jaar diende de ex-vrouw van Dutroux een tweede verzoek in, dat tot de beslissing van dinsdag leidde. Martin vroeg wél een tiental keer penitentiair verlof aan de minister van Justitie. Alle aanvragen werden afgewezen.

Volgens Moreau is de grootste moeilijkheid Martin de confrontatie met een wereld die haar als een monster voorstelt.

Veroordeeld tot 30 jaar

Martin werd in 2004 door het hof van assisen van Aarlen veroordeeld tot dertig jaar cel. De voormalige lerares zat daarvoor al 8 jaar in voorhechtenis. Omdat ze haar straf intussen voor meer dan de helft heeft uitgezeten, kwam ze in aanmerking om voorwaardelijk vrij te komen. De nabestaanden van de slachtoffers zijn tegen de vrijlating, maar de strafuitvoeringsrechtbank besliste dinsdag om haar verzoek deze keer toch in te willigen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees