Beurzen doen stapje terug

De Europese beurzen sloten dinsdag met duidelijke verliezen. Na de sterke stijgingen van de voorbije dagen lassen de beleggers een adempauze in. Het is uitkijken naar welke crisismaatregelen de bewindslui van de centrale banken later deze week zullen aankondigen.

 In Brussel zakte de Bel20  met 1,77 procent tot 2.274 punten. Daarmee daalt de index meer dan de indicatoren in onze buurlanden.

Dat is voor een groot deel te wijten aan de forse daling van zwaargewicht AB Inbev. De Leuvense brouwer liet vanmorgen weten dat zowel het marktaandeel als de verkoop in België wat terugliep in het tweede kwartaal. AB Inbev verliest zo'n 3,18 procent. 

Chemiebedrijf Solvay vlagde 5,21 procent lager af op 84,58 euro, zinkspecialist Nyrstar daalde met 3,65 procent tot 3,91 euro en staaldraadgroep Bekaert kalfde 2,41 procent af tot 21,03 euro.

De holding GBL verloor 1,26 procent op 53,25 euro. Dit investeringsvehikel van de Waalse financier Albert Frère boekte in het eerste halfjaar nochtans een 71 procent hogere nettowinst tot 712 miljoen euro. KBC zakte met 1,56 procent tot 17,04 euro, bij verzekeraar Ageas ging er 3,05 procent af tot 1,62 euro. 

Uitgesproken winnaars zijn er niet in de Bel20. Voor hoogspanningsnetbeheerder Elia is een bescheiden wnst van 2,1 procent voldoende om helemaal bovenaan te staan. 

Centrale banken


De ECB houdt donderdag haar maandelijkse beleidsvergadering. Verwacht wordt dat ECB-voorzitter Mario Draghi dan zijn plannen uiteenzet om de euro 'definitief te redden'. Naar wat Draghi precies in zijn hoofd heeft, blijft het voorlopig gissen maar feit is dat de centrale bankier vorige week al liet uitschijnen dat het niet om halfslachtige maatregelen zal gaan.

In de VS beslist de Federal Reserve woensdag al over eventuele monetaire ingrepen. De jongste economische indicatoren in het land zijn enigszins tegenstrijdig.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees