N-VA: 'Regels voor invrijheidsstelling moeten strenger'

N-VA: 'Regels voor invrijheidsstelling moeten strenger'

Sophie De Wit.blg Foto: © BELGA

Oppositiepartij N-VA wil dat de regels voor vervroegde invrijheidsstelling strenger worden. Dat zegt N-VA-kamerlid Sophie De Wit in een reactie op de vrijlating van Michelle Martin. Het Vlaams Belang reageert geschokt.

De N-VA wil de voorwaarden voor een vervroegde invrijheidsstelling zeker voor mensen die al eerder een veroordeling opliepen verstrengen. Ook de communicatie met de slachtoffers moet voor de Vlaams-nationalisten beter.

'Dat Michelle Martin, met een veroordeling tot 30 jaar gevangenisstraf en een eerdere veroordeling tot 5 jaar, nu al kan vrijkomen, is moeilijk te begrijpen', stelt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. 'Martin heeft nog maar de helft van haar straf uitgezeten. Bovendien mangelt het aan de communicatie met de slachtoffers: die moet sneller en beter gebeuren.'

De N-VA vindt de vervroegde invrijheidsstelling een goede manier om iemand onder begeleiding voor te bereiden op zijn terugkeer in de maatschappij. 'Maar in deze zaak ligt dit net iets anders, Martin heeft die kans vroeger al gehad en toen volledig verspeeld. Na haar veroordeling in 1989 heeft ze nog zwaardere feiten gepleegd.'

Voor N-VA kan deze zaak ook een signaal zijn dat de geplande besparingen in de justitiehuizen ongeoorloofd zijn.

Vlaams Belang reageert 'geschokt'

Het Vlaams Belang reageert dan weer geschokt op de vervroegde vrijlating van Martin. 'Ze was medeplichtig aan de gruweldaden van Dutroux en speelde een uiterst griezelige rol bij de dood van de jonge meisjes Julie en Melissa. Voor deze afschuwwekkende daden is vijftien jaar effectieve opsluiting veel te kort'.

De 'perfide werking van de wet-Lejeune' moet volgens de partij worden aangepast. De 'jaarlijkse vrijlatingscarrousel', die de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling veroorzaakt, is volgens de partij 'een regelrechte martelgang voor de slachtoffers'. Omdat zij dienen te verwoorden waarom een dader langer in de cel moet blijven worden de rollen volgens de partij omgedraaid. Zo 'kruipen de criminelen steeds meer in de rol van beklagenswaardig slachtoffer'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees