Meer Belgen met medische problemen in het buitenland

De verschillende reisbijstandsorganisaties hebben in juli meer oproepen en dossiers van Belgen met medische problemen in het buitenland opgetekend dan in juli 2011. Dat blijkt dinsdag uit de tussenbalans van Touring Reisbijstand, Europ Assistance, VAB en de mutualiteitenkoepel Mutas. Het gaat daarbij vooral om breuken, infectieziekten en maag- en darmklachten.

Europ Assistance noteerde tussen 28 juni en 29 juli een stijging van 15 procent in het aantal medische dossiers. Het merendeel van de 1.576 dossiers (38 procent) gaat over trauma's zoals kneuzingen en breuken, 12 procent over maag- en darmklachten en 6 procent over infecties. Bij 26 procent gaat het om Belgen in Frankrijk, 11 procent in Spanje, 10 procent in Turkije en 8 procent in Italië.

Bij Touring Reisbijstand steeg het aantal medische interventies in juli met 32 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, van 305 naar 407. Touring noteerde vooral infectieziekten, hartproblemen, maag- en darmklachten en polytrauma's (verschillende breuken na auto- of motorongevallen). Er werden 398 mensen gerepatrieerd, tegenover 342 vorig jaar. Het gaat vooral om Belgen in Frankrijk, Spanje, Turkije, de VS en Italië.
     
De medische bijstandscentrale Mutas zag dan een lichte stijging in het aantal oproepen en dossiers met 2 procent. In juli hielp de centrale ongeveer 4.000 landgenoten en repatrieerde 200 Belgen, of 10 procent meer dan vorig jaar. In vergelijking met 2011 stijgt het aantal ernstige dossiers met 5 procent. Het gaat om complexe breuken, cardiovasculaire problemen, infecties, maag- en darmproblemen en ernstige aandoeningen van de luchtwegen.
     
VAB ziet minder zieken op bestemming, maar noteerde een verdubbeling van het aantal landgenoten die omwille van zware ziekte of het overlijden van een familielid vervroegd moesten terugkeren.
 
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees